Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarsmakten har drabbats av stor IT-attack

Försvarsmakten har utsatts för en omfattande IT-attack. Det har lett till att försvaret stängt ned sitt stora övningssystem på obestämd tid.

DN avslöjar att Försvarsmakten nyligen utsattes för en omfattande IT-attack mot myndighetens nätverk. Attacken har drabbat Försvarsmaktens övningssystem Caxcis som stängts ned till följd av incidenten.

– I normala fall kommenterar Försvarsmakten inte händelser som kopplas till vår operativa förmåga. Det kan avslöja vilken kapacitet vi har. Men jag kan bekräfta att vi har haft en incident kopplat till det aktuella systemet. Försvarsmakten har tillsvidare stängt ned systemet. Eventuella ytterligare åtgärder är inget som vi kommenterar, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten till Dagens Nyheter.

Det finns ännu inga tillförlitliga uppgifter om när attacken inträffade, när systemet stängdes ned eller om Försvarsmakten vet vem som ligger bakom attacken.

IT-attacken och stängningen av övningssystemet sker samtidigt som Försvarsmakten är i full färd att planera en kommande övning i september som omfattar alla Sveriges stridskrafter, över 19 000 personer och är den största övningen i sitt slag på mer än 20 år. Även Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Norge, Tyskland och USA deltar i övningen, skriver DN.