Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag på åtgärdspaket i Leksand: Två skolor kan komma att läggas ned

Skolorna i Djura och Gärde, i Häradsbygden, bör stängas och Sammilsdalskolan blir en ren högstadieskola.
Det anser Leksands kommuns förvaltning och förändringarna, och även andra förslag, finns med i det åtgärdspaket av rekommendationer som skickas till kommunens politiker kring den framtiden skolverksamheten.

Annons

Syftet ska, enligt det pressmeddelande som Leksands kommun skickat ut, vara att grundskolan måste organiseras på ett sätt som gör att hög kvalitet på den framtida utbildningen kan erbjudas.

– Vår utgångspunkt är att ge eleverna undervisning av hög kvalitet och erbjuda en likvärdig skola som klarar av att väga upp skillnaderna i elevernas förutsättningar, säger sektorchef Carin Fredlin, i ett pressuttalande.

Läs även: Utredningen föreslår färre skolor

Rekommendationen går ut på:

• Att skapa en gemensam 7-9 skola i nuvarande Sammilsdalskolan.

• Att antalet F-6-skolor minskas från åtta till fyra. Två av F-6-skolorna hamnar i Leksand, en i Insjön och en i Siljansnäs.

• Att skolorna i Tällberg och Ullvi blir F-3-skolor.

• Att skolorna i Djura och Gärde läggs ner.

Etappvis ska förändringarna genomföras och i samband med skolstarten 2020 ska allt vara genomfört.

Vi lägger den grund som behövs för att möta framtidens pedagogiska utveckling

I pressmeddelandet står att läsa:

"Idag skiftar kvaliteten mellan kommunens grundskolor och skillnaderna riskerar att bli ännu större i framtiden om inget görs. Det beror både på skillnader i organisationen och allt större svårigheter att rekrytera legitimerade lärare, särskilt till mindre skolor."

Läs även: (+) Föräldrar kritiserar skolutredning: "Vi behöver fler förskoleplatser – inte att skolan läggs ner"

Kommunen betonar att cirka 130 elever har tappats till friskolan Excel, vilket för med sig en översyn av resurserna, när det gäller lärare och lokaler.

– I vår rekommendation till politikerna lägger vi den grund som behövs för att möta framtidens pedagogiska utveckling. Den ger oss en skola för både elever och pedagoger att växa i, kunskapsmässigt och kollegialt, men också lokalmässigt, säger Carin Fredlin.

Under måndagen presenterades förvaltningens rekommendation för politikerna i utskottet för lärande och stöd. Inget beslut fattades av utskottet.

Även de politiska partierna kommer att få ta del av både information om rekommendationen.

Det krävs sedan ett beslut i kommunfullmäktige för att genomföra förändringarna i skolverksamheten.

Läs även: (+) Extra KS ger grundskolan tillskott på fyra miljoner kronor

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här