Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare söker efter Selmas brevsvar

Har du någon gammal souvenir med koppling till Selma Lagerlöf, eller rentav ett brev från henne själv? Då kan du hjälpa forskare som vill bygga en digital plattform med kunskap om den stora författarinnan.

Selma Lagerlöf var en superkändis på sin tid, ännu mer än i dag. Berömmelsen ledde bland annat till att hon fick omkring 44 000 brev under sin livstid, många av dem från personer hon inte kände. En del bad om ekonomisk hjälp, andra berättade om sina egna upplevelser av Lagerlöfs verk, som till exempel Nils Holgersson. Bland brevskrivarna fanns ungefär lika många män som kvinnor.

Nu planeras en digital plattform där delar av breven ska göras tillgängliga. En pusselbit saknas dock. Man vet att Selma Lagerlöf svarade på många brev. Men vad skrev hon?

Den frågan vill forskare i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet ha allmänhetens hjälp med.

"Det måste finnas brev från henne hos folk ute i landet", säger docent Jenny Bergenmar till universitetets hemsida.

Andra Lagerlöf-minnen kan också vara intressanta att ta del av, som vykort med Gösta Berling-motiv eller skolteckningar till Nils Holgersson.

Projektet är ett exempel på "medborgarforskning", som är ett av årets nya ord enligt Språkrådet.

Fakta: Selma Lagerlöf

Född: 20 november 1858 på Mårbacka, nära Sunne i Värmland.Död: 16 mars 1940.Yrke: Författare.Verk i urval: Gösta Berlings saga (1891), Jerusalem (1901_02), Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-07), Körkarlen (1912), Kejsarn av Portugallien (1914).I samhället: Lagerlöf var engagerad i rörelsen för kvinnors rösträtt och deltog aktivt i hjälp till flyktingar.Selma Lagerlöf fick Nobelpriset i litteratur 1909.Källa: NE