Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare ser förändringar hos dementa målare

Många år innan målande konstnärer drabbas av demens syns de första tecknen på kognitiv försämring i deras målningar. Det menar åtminstone Alex Forsythe, psykolog vid University of Liverpool, skriver The Guardian.

Tillsammans med några kollegor har hon undersökt 2 000 målningar av sju berömda konstnärer. Hos Willem de Kooning och James Brook som senare utvecklade Alzheimers sjukdom tycker hon sig se förändringar i målningar gjorda redan när konstnärerna var mellan 40 och 50 år.

Forsythe använder sig av en matematisk funktion som kallas fraktal densitet för att studera förändringarna i måleriet. Studiens underlag är dock litet och resultaten betraktas som preliminära. Inte heller Alex Forsythe, vars rön presenteras i tidskriften Neuropsychology, tror sig ha funnit ett nytt sätt för att diagnostisera demens. Däremot hoppas hon uppmuntra forskare att angripa sjukdomen på nya sätt.

Tidigare har språkliga förändringar hos dementa författare, däribland Iris Murdoch, studerats. (TT)