Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forkörarna har nästan nått den norska gränsen

Med häst och släde - med ljudet av bjällerklang och i ficklampornas sken - anlände årets forkörare på fredagskvällen till byn Lomviken, vid Flötningen utanför Idre. Det är den sista svenska etappen före gränsen till Norge - med slutmålet Röros.

TV: Stämningsfullt när forkörarna anlände till Lomviken (Foto: Pär Sönnert)

Årets resa startade den 11 februari i Brunnsberg, Älvdalen. Sedan dess har färden gått norrut, med flera stopp längs resan, och med slutmålet Röros marknad i Norge.

Forkörarna ska övernatta i Lomviken och sedan fortsätter färden till Sorken, för att hinna till Röros den 21 februari.

Varje år vallfärdar ekipagen med forkörare från både Sverige och Norge till marknaden, som ligger mitt i gruvstaden Röros. Tusentals besökare lockas varje år till marknaden för att se forkörarna anlända med häst och släde.

Läs mer: Lomviksgården i forkörarregi

FAKTA:

Dalarna Femund Forkörarförening är en svensk/norsk förening som bildades 1999 för att dokumentera och bevara forkörarkulturen.

Deras viktigaste aktivitet är resan med häst och släde till Röros marknad i Norge. Årets resa mot Röros startar den 11 februari Brunnsberg, Älvdalen, färdplanen går norrut upp mot Röros marknad med flera stopp längs resan.

Vinterturen 2017*Turen startar i Brunnsberg lördag den 11 februari och kommer fram till Röros 21 februari.

11 feb Brunnsberg – Hållstugan

12 feb Hållstugan – Flyktan

13 feb Flyktan – Glysjön

14 feb Glysjön – Gammalsätern natureservat

15 feb Särnaheden

16 feb Idre

17 feb Idre – Lomviken

18 feb Lomviken – Sorken

19 feb Sorken – Tufsingdal

20 feb Tufsingdal – Korssjøen

21 feb Korssjøen – Røros

*Källa: Visit Dalarna