Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreläste om konst och spelade folkmusik

Ninna Lagerberg från Hedemora hälsades varmt välkommen till Centrumgården och RPG Avesta den 3 september. Hon kom för att föreläsa om sin konst och spela folkmusik på fiol.

INSÄNT. Ninna Lagerberg har rest mycket och hämtat motiv från olika platser i världen. Många spännande upplevelser har hon varit med om och mött många olika personligheter. Till varje målning finns en speciell berättelse och upplevelse.

En utemålande konstnär får ofta en hel skara nyfikna och intresserade omkring sig, så även Ninna. Vi får lyssna till olika polskor som Ninna förklarar. De kan vara lite olika på olika orter. Hon berättar om Louvrens valv och visar en målning med valv, hennes upplevelse. Sedan citerar hon Tomas Tranströmers tankar om valv. Om Skagen, där hon vuxit upp, finns målningen om sand, sand som aldrig ligger stilla.

Så pratar hon om levande vatten, om Jakobs stege där änglar stiger upp mot himlen. Hela öppningen har hon format som ett nyckelhål och så säger hon: Ljuset är starkare än mörkret.

Hela konstföredraget med bildvisning och berättande om målningarna, därtill folkmusik, uppskattades av den stora uppslutningen av intresserade. Hon tackades med höstbild och hjärtliga applåder.

Efter kaffepaus med smörgåsar, gifflar och kaka avslutas samlingen med piano och fiolmusik samt inbjudan till nästa samling, denna gång i Pingstkyrkan då Jörgen Eriksson ska berätta om sitt liv som präst. Sång och musik blir det av Christine Nyman och Margareta Jernberg Olsson.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel