Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördröjd diagnos gav bestående skador – Landstinget gör Lex Maria-anmälan

Fördröjd diagnos på en sjuk kvinna ligger bakom den Lex Maria-anmälan som Landstinget Dalarna gjort.

Den 46-åriga kvinnan insjuknade i februari 2016 och sökte vård vid akuten på Falu lasarett. Hon hade huvudvärk, svaghet i höger kroppshalva och svårigheter att prata.

Jourläkarenmisstänkte dissektion i halsens blodkärl och föreslog en särskild röntgen av halskärlen.

I det läget kontaktade röntgenläkaren jourläkaren för att diskutera undersökningen. Här har läkarna olika uppfattning och jourläkaren avstår från undersökning av halskärlen. Istället utförsd skiktröntgen och enligt preliminära svaret verkar allt normalt.

Kvinnan läggs in för observation. Dagen efter görs magnetkameraundersökning och då ser man blodproppar i hjärnan. En ultraljudsundersökning och även skiktröntgen görs av halsens kärl. Då upptäcker man dissektion.

Det har i det läget gått för lång tid sedan kvinnan blev sjuk och operation var inte meningsfullt.

I dag har kvinnan bestående skador efter insjuknandet med bland annat gång- och talsvårigheter.

I Landstinget Dalarnas internutredning konstateras att "den diskussion som fördes mellan jour- och röntgenläkaren i det akuta skedet inte har genomförts på ett givande sätt".

– Detta sammantaget kan ha medfört en viss fördröjning av diagnos, vilket är allvarligt, även om vi inte vet om en operation skulle ha medfört en annan utgång för kvinnan. Det är också allvarligt att det brister i kommunikationen mellan olika enheter inom vården, något som förstås inte ska förekomma, sägerHelena Hellström, chefläkare Landstinget Dalarna, i ett pressmeddelande och tillägger:

– Vi väljer att göra en Lex Maria-anmälan för extern granskning avsituationen. Allt för att undvika att liknande händelser uppstår igen.