Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbud som kostar liv

Låt oss först konstatera att vi som skriver det här inlägget kör som kärringar. Allt enligt Jönköpings kommun, som i en lokal kampanj kallar de som kör bil med dubbdäck för just kärringar.

Tyvärr är inte Jönköpings kommun ensam i sin kritik mot dubbdäck. I Stockholm finns även ett dubbdäcksförbud på en gata av miljöskäl och fler städer har eller planerar att göra detsamma.

På Moderaternas partistämma nyligen så tog vi ett glädjande beslut om att man inte ska införa ett nationellt dubbdäcksförbud. Det är ett steg i rätt riktning där många tyckanden präglat debatten och besluten om dubbdäcksförbud, då istället fakta borde vara vägledande.

Fakta är att risken att dö i en trafikolycka ökar med 43 procent om man kör med friktionsdäck – dubbfria däck – i stället för dubbdäck. Det enligt en undersökning där man har studerat faktiska olyckor och konsekvenserna av dessa.

Vad vi också vet är att bromssträckan blir dubbelt så lång vid användande av dubbfria vinterdäck på sommaren jämfört med sommardäck. Tyvärr så kör fler och fler bilister året runt med dubbfria däck i tron att dessa går att använda året runt. Följden blir att trafiksäkerheten försämras även på sommaren.

Varje dödsfall som inträffar i trafiken är ett dödsfall för mycket och för oss är det mycket svårt att förstå att riksdagen fortfarande ger kommunerna inflytande över en fråga av nationell betydelse.

Dalarnas turistnäring drar besökare från många kommuner där invånarna tvingas välja dubbfria däck på grund av missriktade förbud.

Detta leder till att trafiken i Dalarna blir osäkrare för alla trafikanter.

För de bilister som ställer bilen när det är halt ute kan dubbfria däck vara ett alternativ. Men för oss som måste köra bil i alla väder är utan tvekan dubbdäck det mest trafiksäkra alternativet.

Trafiksäkerhetsfrågor ska enligt vår mening hanteras nationellt och varje olycka som kommer att ske med ett fordon inblandat på grund av dubbdäcksförbuden är en olycka för mycket.

Jönköpings kommun har tydligt visat att nationella trafiksäkerhetsfrågor inte ryms inom den kommunala kompetensen!

Riksdagsledamot Dalarna

Lars Beckman, M

Riksdagsledamot Gävleborg

Ulf Berg, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare