Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För höga hastigheter - nu sjunger barnen ifrån

Barnen i Stennäset utanför Falun har valt ett lite annorlunda sätt för att få biltrafikanter som korsar byn att hålla och sänka hastigheten. Istället för att ilsket hytta med näven åt de ansvariga har de producerat en sång som de hoppas ska ge effekt.

– Hastighetsbegränsningen genom Stennäset är 40 km/h. Men det är få som håller den. Eftersom sträckan är bred och rak inbjuder det folk till att köra fort, säger trebarnspappan Torbjörn Samuelsson, som bott i byn de senaste tolv åren. Tillsammans med sin fru står han bakom projektet med sången.

– Upprinnelsen till det här är väl att många föräldrar är oroliga för att ett barn ska bli påkört, säger han.

I Stennäset finns cirka 150 hushåll och många av dem är hemvist för barn. Varje dag korsar flera av dem vägen som går genom byn,

– Vi har hittills varit förskonade från olyckor. Så målet med låtprojektet är att förebygga att det inträffar, berättar Torbjörn Samuelsson.

Låten har fått namnet "Här är det 40" och ligger ute på nätet. Den framförs av 25 barn i åldrarna 3 till 12 år. Samtliga är från byn.

– Jag håller på mycket med musik och någon gång efter årsskiftet fick jag en snilleblixt om att skriva texten till den här låten. Jag tänker att det är bättre med barn som sjunger än arga föräldrar. Det är liksom trevligare, säger Torbjörn Samuelsson.

Förhoppningen är nu att låten ska spridas så mycket som möjligt och att de förbipasserande bilarna håller hastigheten framöver. Det finns inga planer på att turnera, men däremot att göra en uppdaterad version.

– Nu innehåller musikvideon bara stilbilder. Jag vill göra en version med rörligt material. Det kommer ske den 13e maj, samma datum som Stennäsets byförening arrangerar en trafikdag, säger Torbjörn Samuelsson.