Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För bra för att vara sant: Dalakommuner dementerar nu uppgift om gratis halkskydd till äldre

Var fjärde kommun i landet delar ut broddar eller halkskydd gratis till äldre invånare.

Det visar en enkätundersökning som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

– Broddar är jätteviktiga. Det är A och O när det är halt ute för väldigt många, säger Lillemor Lundin-Olsson, professor i fysioterapi vid Umeå universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt granskningen skulle det finnas tre kommuner i Dalarna som hjälper äldre invånare med halkskydd – Smedjebacken, Ludvika och Säter.

Men två av kommunerna, Säter och Ludvika, har nu gått ut på sina respektive kommunhemsidor och demeneterar uppgifterna i Sirens enkät.

"Det är information som inte stämmer.Säters kommun gjorde för något år sedan en större kampanj med utdelning av gratis broddar. Det var en uppskattad och värdefull insats. Kampanjen är dock avslutad och i år delar kommunen inte ut några broddar" står att läsa på Säters kommunsajt.

Även Ludvika betonar att man inte står för gratis halkskydd till äldre inom kommunen.

"Från vård- och omsorgsförvaltningen i Ludvika, som tog emot enkätfrågan, meddelas att man inte svarat på den. I Sirens material anges att Ludvika svarat ”ja”. Dessvärre har uppgiften gjort att många hört av sig till kommunen och efterfrågat halkskydd" betonar Ludvika kommun.

Det var alltså för bra för att vara sant. Men det hade säkerligen uppskattats bland de äldre i både Säter och Ludvika – och för den skull i andra kommuner i länet.

Man ska dock vara nog med vilka broddar man väljer. Vissa modeller kan vara farliga.

– Ska man ha en brodd som inte går under hela foten, ska den sitta under hälen, inte tån. Ett annat problem är att broddar är svåra att ta på sig.

– Det är väldigt besvärligt för många och därför kanske man undviker att använda dem. Där finns en stor utmaning för uppfinnare, säger Lillemor Lundin-Olsson.

Plusläsning: Mamman dog i explosion – sonen berättar om sorgen

Krisen i Ludvika – nattsköterskor hotar att sluta