Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN slår larm om kriget: "Värsta året för barnen i Syrien"

Nu larmar FN om att det inte finns några barn som klarar sig undan från krigets fasor i Syrien.
Bara under förra året dödades 652 barn – därmed gick 2016 till historien som det värsta året någonsin för de minsta i det krigshärjade landet.

Antalet dödade barn ökade med 20 procent jämfört med året innan. Vissa veckor har varit värre än andra. Förra september dödades 96 barn och 223 skadades – på bara en vecka i Aleppo, uppger FN i en färsk rapport.

Bomber, kulregn och explosioner är bara några av de fasor som medför lidande för barnen i Syrien.

– Mycket få vårdinrättningar fungerar fortfarande, vilket gör det ännu svårare för människor att få medicinsk hjälp de har trängande behov av. Barn går miste om sina rutinmässiga vaccinationer vilket utsätter dem för risken för sjukdom, säger Bachir Tajaldin, doktor, i rapporten.

Över 850 barn rekryterades och stred i konflikten under förra året – dubbelt så många som året innan. FN larmar om att barnen i allt större utsträckning används som självmordsbombare, bödlar, och fångväktare.

Jag såg Omar dö i bilen fem minuter senare, Majed, 13

Många barn kommer till skada efter kvarlämnade vapen och bomber. Majed, 13 och Omar, 11 var ute och lekte i Aleppo när de hittade ett grönt metallobjekt på marken som såg ut som en läskburk.

– Jag klev på det, och det exploderade. Jag var orolig för Omar. Två män kom och förde oss snabbt till sjukhuset. Jag såg Omar dö i bilen fem minuter senare. Jag kommer aldrig att glömma den dagen, säger Majed i rapporten.

Jag vill bli läkare, men kommer kanske aldrig att bli det, Ahmad, 6

Mer än 1,7 miljoner barn i Syrien har ingen som helst skolgång. En av tre skolor kan inte användas eftersom de blivit förstörda, skadade eller används som tillfälligt skydd åt bostadslösa familjer.

Det var under förra året 87 skolor som attackerades, vissa skolor utsattes för upprepade attacker. Minst 255 barn dödades när de var i skolan eller i närheten av den.

– Jag vill bli läkare, men kommer kanske aldrig att bli det eftersom vår skola attackerades. Vi brukade leka en hel del på skolgården, men nu är jag rädd för att gå dit. Min pappa kanske kommer att ta oss till en annan skola i en annan by, säger 6-årig Ahmad, i rapporten.

En rapport från internationella hjälporganisationen Rescue Committee (IRC), som släpptes på måndagen, visar på att skolbarnen halkat efter rejält.

I en undersökning bland 2900 barn i fem skolor i landet visade det sig att mer än hälften (59 procent) inte kunde slutföra den läsuppgift som presenterades för dem, och nästan två tredjedelar (64 procent) kunde inte slutföra en mostvarande matteuppgift.

Nära sex miljoner barn är beroende av omvärldens humanitära hjälp. Över 2,3 miljoner barn från landet lever på flykt i länder som Turkiet, Libanon, Jordanien, Egypten och Irak.

Många barn har tvingats ta "dödsbåtarna" för att korsa medelhavet på väg till säkerheten i Europa.