Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar protesterar mot mat på camping

Flyktingar på campingen i Åsbo tycker inte att de får värdig mat. De får ytterst sällan grönsaker och flera säger att de har blivit magsjuka av maten.

Det är drygt 60 flyktingar som bor på campingen i Åsbo. Det är blandade åldrar från småbarn till äldre, alla får samma mat. På måndagen talade AT med ett tiotal personer som bor i campingstugorna. Två gånger per dag kommer anställda dit med matlådor.

På måndagen, direkt efter att matförhållandena påtalats för Migrationsverket, fick de även en matlåda med grönsaker. Det var första gången på en månad.

Flertalet av de tillfrågade säger att de har blivit magsjuka av maten.

– Jag har bott där inne i dag, säger en man och pekar mot toan.

– De ger oss billig mat och de behåller pengarna i fickan. De har kontrollen, säger en man.

Helst skulle de

vilja få pengar så att de skulle kunna laga sin egen mat.

Några av de närvarande säger att de för närvarande äter ytterst lite, eller ingenting alls, av maten i matlådorna.

På Migrationsverket i Hedemora har man hört talas om de asylsökandes syn på maten på campingen.

– Det var personal från oss där i går kväll (måndagen) och tittade på maten. Det har inte varit så mycket grönsaker, även om det fanns i går. Och sedan var det lite lite mat i en av matlådorna. Det har vi påtalat för de som driver campingen och de ska ta upp det med leverantören, säger Kristina Karlsson, biträdande enhetschef på Migrationsverket i Hedemora.

Migrationsverkets regler säger att den som bor i eget boende, en lägenhet till exempel, har rätt till en större dagersättning än om man bor på en camping. När man bor i eget boende får man 71 kronor per dag, om man är ensamstående, vilket ska räcka till inköp av mat. Den kan man sedan laga hemma på spisen.

På campingen i Åsbo får de asylsökande portionsförpackningar eftersom det inte finns spis i stugorna.

Under tisdagen hade Migrationsverket, campingen och de boende ett timslångt möte.

– Vi har diskuterat och de (asylsökande) ska komma tillbaka med förslag i morgon (onsdag), säger Fredrik Löfqvist, som äger campingen genom FLT El och bygg.

Han säger att de under mötet erbjöd personer att flytta in i egen lägenhet, men ingen tackade ja.

Ni får 355 kronor per person och dygn. Borde de asylsökande inte få mat som de är nöjda med för den summan?

– Hur ska man kunna göra 35 olika rätter som passar alla? Det är 140 som får maten och 10 som tycker att det fungerar dåligt, säger Fredrik Löfqvist.

Han säger också att anledningen till att de kan må dåligt är att de inte har anpassat sig till den svenska bakteriefloran.

21 000 kronor i ersättning per dag

60-65 flyktingar bor på campingen i Åsbo. FLT El och bygg AB, som bland annat äger campingen, omsatte 2012 12,4 miljoner kronor. Resultatet efter finansiella poster blev 4,7 miljoner kronor och företagets ägare Fredrik Löfqvist, fick en utdelning på 985 000 kronor.

Migrationsverket ger en ersättning på 355 kronor per dag för varje asylsökande. Det ger cirka 21 000 kronor per dag (60 personer x 355 kr) i ersättning till campingen.