Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flicka erbjöd sig att vara hundvakt – blev sexuellt ofredad • Man döms till böter

En man i 55-årsåldern, bosatt i södra Sverige, har dömts för sexuellt ofredande och ofredande mot en minderårig flicka. Brotten har begåtts i Falu kommun under hösten 2015.
De båda fick kontakt efter att flickan erbjudit sig att vara hundvakt.
Mannen var åtalad för två fall av sexuellt ofredande. Han erkände det ena och förnekade det andra.

Mannen åtalades i april 2016 misstänkt för två fall av sexuellt ofredande mot flickan. I december samma år åtalades han även misstänkt för överträdelse av kontaktförbud mot flickan.

Flickan och mannen fick kontakt efter att flickan satt upp en lapp på en anslagstavla om att hon erbjöd sig att vara hundvakt. Flickan rastade sedan mannens hund och var även hemma hos mannen för att leka med hunden.

Efter besöken hos mannen har flickan berättat om att mannen hade tagit tag om hennes armar, fört dem bakåt och sedan försökt krama henne och masserat hennes axlar, samt vid något tillfälle försökt att dra henne till en soffa. Detta ska ha skett vid flera tillfällen, i mannens dåvarande bostad, på en plats i Falu kommun.

Därför åtalades mannen misstänkt för sexuellt ofredande. Mannen förnekar brott men har medgett viss kroppskontakt.

Falu tingsrätt anser att det är styrkt att mannen har agerat så som åklagaren har påstått. Däremot anser tingsrätten att det inte är styrkt att mannen har haft någon sexuell avsikt med sitt agerande och rubricerar därmed gärningen som ofredande.

När det gäller den andra åtalspunkten för sexuellt ofredande så erkänner mannen att han har skickat flera sms-meddelanden med intim och sexuell innebörd till flickan. Därmed döms han för sexuellt ofredande.

Angående den tredje åtalspunkten om överträdelse av kontaktförbud mot flickan, där mannen har förnekat brott, så gör tingsrätten bedömningen att det är klarlagt att mannen körde förbi flickan med sin bil, men att det inte är klarlagt om han vinkade åt henne eller någon annan person. Därför frikänns mannen för den här brottsmisstanken.

Falu tingsrätt döms till 100 dagsböter á 100 kronor, totalt 10 000 kronor. Dessutom ska han betala 11 000 kronor i skadestånd till flickan samt betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

■■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android