Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flest män tar ut "pappaledigt" i Gagnef – Så ser fördelningen ut i din kommun

Trenden är tydlig. Vissa pappor ökar sitt uttag av föräldrapenningdagar medan andra halkar efter.

Det visar färsk kommunstatistik från Försäkringskassan som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Bara drygt en fjärdedel, 27 procent, av föräldrapenningdagarna betalades ut till män 2016.

När det gäller kommunerna i Dalarnas län tar flest män, sett till totalt utbetalda nettodagar under 2016, ut "pappaledighet" i Gagnef, Leksand och Falun.

Minst andel män utnyttjar möjligheten i Älvdalen, Borlänge, Vansbro och Smedjebacken.

– Trenden pekar på en polarisering i uttaget. Vissa grupper av pappor ökar sitt uttag, men vissa halkar efter, säger Ann-Zofie Duvander, forskare på Stockholms universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

I riket har mäns uttag ökat från 12 procent 1999 till 27 procent sjutton år senare.

– När den första "pappamånaden" infördes började pappor använda ledigheten. Det var många som inte gjorde det alls tidigare. När andra månaden infördes började de pappor som tog ut lite ledighet att även ta ut den andra månaden, säger Ann-Zofie Duvander.

En tredje "pappamånad" infördes för barn födda 2016 eller senare.

Gruppen män som inte tar föräldraledigt gör det av olika anledningar.

– I ena änden finns män som inte har arbete eller en låg inkomst, och de kanske kan påverkas av ersättningsnivån. I den andra änden finns de som tjänar allra bäst, de riktiga karriärmännen. Vad man ska göra för att de ska ta ut dagar handlar nog inte om ersättningsnivån, utan om en omorientering av arbetslivet, säger Ann-Zofie Duvander.