Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera tåg bombhotade samtidigt – polisen undersökte tåg i Göteborg och Södertälje

Dubbla bombhot riktades på torsdagen mot ett tåg i Göteborg och ett i Södertälje. Efter flera timmars sökande kunde polisen dock konstatera att det inte fanns några farliga föremål på tågen.

Annons

Polisens nationella bombgrupp var under eftermiddagen på plats och sökte igenom ett fjärrtåg vid Södertälje Syd. Ett stort område hade spärrats av kring stationen med anledning av ett bombhot som kom in vid 13.10-tiden.

Strax efter att tåget i Södertälje stoppades på grund av bombhotet riktades ett annat bombhot mot centralstationen i Göteborg och ett tåg där, detta kom in 13.48 enligt polisen. Polisen i Stockholm meddelade initialt att det var oklart om det fanns något samband, men att det rörde sig om samma tågföretag – MTR.

Alla passagerare på tåget vid Södertälje syd fick utrymmas, för att sedan visa upp legitimation och ge kontaktuppgifter till polisen innan de fick åka vidare med buss. Enligt Åsa Elm, kommunikationschef för MTR Nordic, handlade det om cirka 120 personer som evakuerades i Södertälje. Omkring 120 personer evakuerades i Göteborg, enligt GP.

Vid 18-tiden på torsdagen var båda bombhoten avblåsta. Inget föremål hittades på något av tågen enligt polisen. Det dröjde ytterligare några timmar innan tågtrafiken kunde återgå till det normala.

– Bombgruppen hittade inget, så MTR har fått tillbaka tågen. Men utredningen fortsätter självklart, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Polisen vill inte gå ut med information om hur hotet ska ha tagits emot.

– Det är information som jag inte tänker lämna ut just nu, vi befinner oss i ett utredningsläge, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Enligt MTR var hotet riktat mot företaget och gällde just de här specifika tågen. Polisen uppger att utredningen kring hotet i Götebrog och det i Södertälje ska samköras, eftersom det handlar om hot mot samma företag.

Polisen rubricerar händelsen som grovt olaga hot mot grupp.

– Det finns larm som vi direkt kan avfärda, detta var inte ett sådant, säger Kjell Lindgren.