Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera bekräftade fall av corona i Avesta: "Räknar med att 60 procent av oss kommer att få viruset"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Avesta har nu fått sina första bekräftade fall av corona. Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Region Dalarna, beskriver hur länet är ett par veckor efter Stockholm, där man ännu inte nått toppen av smittspridningen. Han manar till fortsatt lugn och vädjar till Avestaborna om att inte belasta vården i onödan.

Coronaviruset har nu en allmän samhällsspridning i hela Dalarna. På fredagsmorgonen fanns 61 bekräftade fall i länet.

När det gäller läget i Avesta svarar Carola Lindblom, verksamhetschef vid Avesta lasarett, ja på frågan om det finns personer som har smittats med covid-19.

Hur många fall det handlar vill hon av sekretesskäl inte uppge. Däremot säger hon att den – eller de – har tagits om hand av sjukvården.

– Varför skulle det inte finnas i Avesta när det finns överallt i Dalarna?, säger Carola Lindblom till tidningen.

Men Carola Lindblom betonar att uppgiften inte bör förändrar den oro Avestaborna känner inför coronasmittan. Det var bara en fråga om tid innan viruset skulle nå hit och sjukvården har kontroll över situationen, menar hon.

När AT söker Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Region Dalarna, bekräftar han att det finns fall i Avesta – och att de är flera till antalet. Hur många det är menar han sig dock inte kunna säga.

Hur ska man tänka som Avestabo?

– Det här är ett virus som kommer att sprida sig i samhället. Det man kan göra är att hjälpa till att skydda de gamla och sjuka. Man ska stanna hemma när man är sjuk och två dagar efter att man har tillfrisknat. Sedan ska man vara försiktig när man ska besöka personer över 70 år. Gärna hjälpa dem att handla och sådan saker så att de slipper vara ute, säger Anders Lindblom.

Ska jag vara rädd?

– Man räknar med att 60 procent av oss kommer att få det här viruset, de flesta kommer att bli smittade och de flesta får väldigt lindriga symptom. En del märker inte av att de är sjuka. Men de som är lite äldre och dessutom har riskfaktorer som diabetes, högt blodtryck och så vidare, de kan bli allvarligt sjuka. Det är dem vi behöver skydda. Och sedan se till att det finns resurser på sjukhuset också.

– Vi ska se till att inte belasta sjukvården i onödan. De som är sjuka ska söka sjukvård.

I länet i stort idag, hur många bekräftade fall finns det?

– I morse (fredag) hade vi 61 fall.

Det här kommer nu att accelerera?

– Det gör det nog om man ser hur det ser ut i Stockholm. Stockholm är kanske ett par veckor före oss. Och de har inte nått toppen än. Så det är vad som förväntas. Egentligen ser vi smitta över hela länet, men det dominerar förstås där flest personer bor, i Borlänge, Falun, Avesta och Ludvika.

– Vi provtar i dagsläget bara personer som hamnar på sjukhus, så vi kan inte säga hur stor smittspridningen är i samhället. Men i och med att det kommer flera personer från Avesta som är smittade så kan vi säga att vi har en smittspridning där.

Mörkertalet är stort?

– Ja det är det. Man såg i Kina att det är någon procent av de som smittas som söker sjukvård och av dem så är det kanske tio procent som behöver läggas in. Mörkertalet är jättestort, de flesta behöver inte söka sjukvård då man har ganska lindriga symptom, avslutar smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips