Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler svenska banker pekas ut i penningtvättshärva

Nu pekas även Handelsbanken, SEB och Swedbank ut i den stora ryska penningtvättshärvan, uppger danska Berglinske Business.
Även företaget Ericsson dras in i den växande skandalen.

Under måndagskvällen avslöjades det att banker slussat flera miljarder till skatteparadis. Pengar från kriminell verksamhet i Ryssland ska ha förts över till brittiska skalbolag – via Nordea och Danske bank

På tisdagen avslöjade danska Berglinske Business att även svenska Handelsbanken, SEB och Swedbank har använts för att tvätta ryska svarta pengar.

– Vi måste ständigt förändra och förbättra våra processer och system, säger banken SEB:s presschef Frank Hojem till Ekot.

Ericsson tog emot pengar

Enligt Dagens industri har även svenska företaget Ericsson dragits in i den växande penningtvättshärvan.

Företaget ska ha tagit emot pengar av ett centralt bluffbolag, framgår det av dokument i samband med skandalen som knyts till bland andra Nordea och Danske Bank.

– Vad vi känner till i nuläget rör det sig om en enskild betalning under ett av våra kundavtal. Vi vet inte varför den här betalningen skedde via ett annat bolag än från kunden, säger Johannes Persson, presstalesperson på Ericsson till Dagens industri.

Läs också:

Nordea och Danske bank misstänks inblandad i stor internationell penningtvättshärva