Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler ska få åka Nattvasan – men många bröt årets lopp

Den första upplagan av Nattvasan under årets Vasaloppsvecka beskrivs som en succé. Till nästa år utökas antalet startplatser i loppet till nästan det dubbla.

779 tvåmannalag startade i den första upplagan av Nattvasan, där duon Jörgen Aukland och Martin Andersen åkte över mållinjen i Mora som segrande par.

– Nattvasan blev en fantastisk framgång. Nu utökar vi antalet startplatser till 1 500 lag nästa år för att ge fler chansen att ta del av denna, som många kallar det, magiska upplevelse, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef, i ett pressmeddelande.

Läs också: Tusentals pannlampor lyste upp Sälen – Nattvasan blev ljusfest

När loppet lanserades förra året sålde startplatserna slut på 1,5 minut. Beslutet att utöka antalet startplatser togs efter ett utvärderingsmöte efter Vasaloppsveckan.

– Vi vill erbjuda fler deltagare möjligheten att ta del av Nattvasan samtidigt som vi vill hålla det på en bra nivå och behålla känslan av ett äventyr. Det bedömervi att vi kan göra även med 1 500 lag, säger Tommy Höglund i pressmeddelandet.

Läs också: Nattvasan en succé – kommer fortsätta nästa år

Av de 779 lagen i årets upplaga tog sig 705 i mål. 75 par bröt alltså loppet. Anledningarna till att så många tvingades bryta var enligt Vasaloppet dels att några av deltagarna hade svårt att få i sig energi på grund av en rubbad dygnsrytm och att flera lag var ojämna.

– I vissa fall var den ena personen i laget en starkare skidåkare än den andra som då fick kämpa mer för att hålla jämna steg med sin lagkamrat och resultatet blev att han eller hon tog ut sig och gick in i väggen. Tio procent som bryter under så här pass bra förhållanden är en högre siffra än i våra övriga lopp så klart är att det här är en tuff utmaning, säger Tommy Höglund.

Anmälan till nästa års upplaga av Nattvasan öppnar nu på söndag, den 19 mars, klockan 09.00.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android