Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mehmet byggde nytt liv med hårt arbete

Mehmet Kellecioglu är född i Turkiet. Där utsattes han för militärjuntans tortyr och tvingades fly till Sverige 1982. Mehmet har bott i Avesta sedan 2009.

Annons
Mehmet Kellecioglu läser mycket och har ett eget litet bibliotek.

Innan flykten från Turkiet var Mehmet textilarbetarnas fackföreningsordförande. När militärjuntan tog makten blev han vid flera tillfällen arresterad på grund av textilarbetarnas strejker. Kulmen var när Mehmet satt fängslad i sex månader och under den tiden torterades.

–Jag tog därefter och flydde till Sverige och bosatte mig i Uppsala. Där lärde jag mig svenska och gick en tvåårig verkstadsmekanisk utbildning och flyttade 1987 till Stockholm. Där började jag arbeta i en verkstad.

Men affärslivet lockade. 1992 flyttade han till Norberg och blev delägare till ett gatukök. Tre år senare köpte han kiosken vid bussstationen intill och startade där en godis och spelbutik. En av sönerna, som ville ta lite vila från studierna efter gymnasiet, jobbade tillsammans med kollegan kvar i gatuköket.

–Min butik gick bra, men eftersom jag arbetade ensam där blev det långa arbetsdagar. Det kunde bli upp till 14 timmar. Samtidigt tänkte jag i ett större perspektiv och tillsammans med mina kompisar startade jag grossistfirma i Västerås och flyttade dit 1998.

Läs hela reportaget i tidningen den 16 mars.

Annons