Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragspelskungen firar 70 år

På söndag fyller Nils Fläcke i Jugansbo 70 år. Nils är en av Sveriges få nu levande dragspelskungar, och föddes den 15 mars 1945 i Stockholm som son till målarmästaren Joel Fläcke och hans fru Anna-Lisa.

Annons
Nils Fläcke fyller 70 år.

Han började sin karriär som barn och medverkade under åren 1952-1958 i flera dragspelstävlingar och vann en del. Han kom till exempel på fjärde plats i juniorklassen i Sveriges dragspelsmästerskap samt fick 1958 första pris.

Nils har spelat och uppträtt runt hela Sverige, Norge, Finland, Island samt även Tyskland och Frankrike och inte minst framfört flera konserter i USA till publikens jubel.

Att även påpeka att Nils har en lång yrkeskarriär som målarmästare och för många år sedan övertog faderns målerifirma, ”AB Joel Fläcke Målerfirma”, är nästan onödigt.

Rast och vila får han i huset och trädgården i Jugansbo utanför By. Tillsammans med kära livskamraten Marianne och deras fem hundar av rasen papillon lever han ett lugnt (nåja) och stillsamt liv på helgerna, när han inte är ute och underhåller vid diverse engagemang vill säga!

Under alla Jularbodagarna vid Allhelgonahelgerna i Avesta Teater har Nils varit ett stående och populärt inslag och när han under våren 2014 fick vetskap om att Jularbodagen skulle upphöra, var det en självklarhet för honom att han tillsammans med goda vännerna Lena Jularbo-Brauner, Anders Larsson och Håkan Pettersson från Jularbomuséet i Rasten bildade den ideella föreningen ”Jularbos Vänner” och kunde ta över och fortsätta traditionen.

Arbete pågår för fullt med bokning av artister och upprättande av programmet till nästa Jularbodag på Avesta Teater den 31 oktober 2015, som blir den 48:e i ordningen, och Nils är tillsammans med sina vänner angelägen om att fortsätta åtminstone till 50:e Jularbodagen! För föreningen ”Jularbos Vänner” är det en hederssak och självklarhet!

Mer läsning

Annons