Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Bjursing valde kulturen framför allt annat: "Bjursås räddade mitt liv"

/

Per-Ola Björklund blev årets Bjursing och tog emot stipendiet av Bjursås sparbank.
– Det är som att få Nobelpriset, fast bara nästan.

Annons

En turistmagnet, författare och riksspelmannen beskrevs Per-Ola Björklund av Bjursås sparbank. Det var uppe på Dödsberget i Bjursås som han tog emot stipendiet. Så här skrev sparbanken bland annat sin motivering som utsåg Per-Ola till årets Bjursing:

"Sedan år 2008 har närmare 4000 turister fått guidning i bjursåsbygden och besökt Per-Olas konstnärshem Jämtbogården. I sommar firas 10-års jubileum. Guidade visningar blandat med musik, teater och film sker. Tusentals turister har genom åren ätit lunch på Dössberget och i Sågmyra herrgård, där Per-Ola berättat om Bjursås socken och dess historia. Han har samarbetat både med Bjursås och Sågmyra hembygdsföreningar. Vem i Bjursås har gjort motsvarande kulturella turistarbete?"

– Bjursås räddade mitt liv. I slutet av 70-talet bodde jag i Stockholm. Stress, anonymitet, trängsel och hemlängtan höll på att knäcka mig. Min far Lars med sina rötter i Bjursås hämtade mig och körde till sin hembygd, där jag fann frid, soligt väder, vacker utsikt och underbart vänliga människor, säger Per-Ola Björklund.

För 40 år sedan spelade Per-Ola fiol på Dössberget för första gången. Även Leif Jons från Sågmyra fick samma fina utmärkelse av styrelsen för Bjursås Sparbank. Leif är verksam inom idrotten.

– I mitt arbete känns det viktigt att få detta erkännande i min hembygd. Det är härligt att få gratulationer från mina många vänner, säger Per-Ola Björklund.

Vägen fram till att bli Årets Bjursing har inte vart det lättaste, menar Per-Ola. En uppsägning och skilsmässa tog plats när det blev för mycket.

– Jag fick år 2003 säga upp mig som lärare för att kunna arbeta med kulturen på heltid. Min förra chef sa att jag fick välja. Dessutom blev det för många kulturprojekt så jag och min exfru tog ut skilsmässa. Det var en svår förlust att bli ensam. Men nu är vi två bästa vänner och jag gläds åt barn och barnbarn.

Per-Ola Björklund har skrivit två böcker och dokumenterat Gamla gården, som ges på Dössberget samt revyer i Bjursås och Sågmyra. Han har även skrivit fyra pjäser, som satts upp på Falu stadsteater. Bland annat har han dramatiserat Selma Lagerlöfs Jerusalem i form av Dalaparadiset. Han har med sin fiol och i folkdräkt från Bjursås spelat vid Världsutställningen i Sevilla, inför Nobelpristagare, i Astrid Lindgrens hem, på Dramaten i Stockholm och uppträtt med Alice Babs i Spanien. I höstas framträdde han vid firandet av Björn Skifs 70 år.

I sitt tacktal tackade han de flesta människor som han håller kär. Avslutningsvis tackade han hela bygden.

"Att bli utnämnd till Årets Bjursing är som att få Nobelpriset, fast bara nästan. Glädjen är dock lika stor. Jag gratulerar min nye vän Leif Jons från Sågmyra. Tack, styrelsen för Bjursås sparbank. Som avslutning spelar jag ”Vals till Karin”, tillägnad min älskade dotter. Jag älskar Bjursås! Tack ska ni ha!"

Mer läsning

Annons