Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fingerprints storägare Carlström anhållen efter insiderbrott i Stockholm

Fingerprints storägare Johan Carlström greps och anhölls under måndagen efter ett misstänkt grovt insiderbrott i Fingerprint.
Under morgonen slog Ekobrottsmyndigheten till mot flera adresser.

Fingerprints Cards AB är ett företag som utvecklar, tillverkar och marknadsför biometrisk teknologi för identifikation av personer.

Under måndagsmorgonen slog finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten till och genomförde husrannsakningar på flera adresser.

Fingerprints storägare Johan Carlström och styrelseledamoten Lars Söderfjell greps och anhölls senare av åklagare.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och de uppgifter som nu kommit till vår kännedom. Vi samarbetar givetvis med Ekobrottsmyndigheten, säger Jan Wäreby, styrelseordförande i Fingerprint Cards i ett pressmeddelande.

Ekobrottet som de båda Fingerprintmännen misstänks ha genomfört är en omfattande försäljning av aktier i företaget – strax innan vinstvarningen gick ut från bolaget den 8 december 2016.

– Sekretess gäller i förundersökningen och därmed kan jag inte berätta vilka personer som är inblandade i detta. Det är av hänsyn till dem och utredningen som varken namn eller andra uppgifter kan lämnas ut kring ärendet i nuläget, säger kammaråklagare Olof Kronlund, i ett pressmeddelande.

Flera utredningar kring aktiehandeln i Fingerpint har påbörjats av Ekobrottsmyndigheten. Det är oklart om det kan vara aktuellt med några nya gripanden.

– Jag vill inte inom ramen för detta ärende gå in på vad som varit tidigare, vi har nu att göra med en ny händelse från december 2016 som vi ska gå till botten med, förklarar Kronlund.

Fingerprint har ännu inte fattat någon beslut om framtiden för Lars Söderfjell i företaget. Johan Carlström var tills oktober förra året anställd som affärsutvecklare i biometribolaget och fick ett avågångsvederlag på 10,9 miljoner kronor.

Fingerprint AB

► Gundades 1977

► Tekniken de utvecklat kan fastställa en persons identitet genom att analysera det unika mönstret på individens fingrar.

► Tekniken kan ersätta lösenord och PIN-kod

Källa: Nationalencyklopedin