Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filosofibok om barns existentiella grubbel

Barn funderar på livet, tristessen och ondska – ackompanjerade av filosofer tecknade som djur. Med melankoli och allvar borrar boken "Alla frågar sig varför" i existentiella funderingar för de minsta.

Jean-Paul Sartre som säl kravlar upp ur en vak. Bredvid snirklar sig ett citat av den franske filosofen fram. "Livet börjar på andra sidan förtvivlan". En allvarlig pojke i ett kargt landskap funderar: "Måste livet vara trist ibland?"

– Sartre är under isen, det tyckte jag var roligt, säger Anna Höglund som har gjort bokens illustrationer medan Eva Susso står för texterna.

Tillsammans har de dykt ned i filosofins stora frågor. Barn skulle troligtvis ha stora svårigheter att läsa exempelvis Heideggers "Varat och tiden".

– Men det skulle å andra sidan många föräldrar också ha, säger Eva Susso och slår fast att boken passar alla som grubblar över livet.

Duon har skrivit flera böcker ihop. Den här gången började samarbetet med att Eva Susso efter 20 år som författare behövde ny inspiration, och gick en filosofikurs vid Södertörns högskola.

– Jag behövde påfyllning. Och då kom tankarna på vad det finns om det här för barn, säger hon.

Eva Susso utgick från filosoferna på sin kurs men ville att boken skulle bestå av hälften kvinnor och lyfte därför in bland andra Simone Weil och Hypatia. I boken är de avbildade som ett vildsvin och en ekorre. Inte bara för barnens skull, Anna Höglund brukar själv se människors djurskepnader framför sig.

På hennes bilder står barnen tankfullt vända ut mot en åhörare. De funderar på vad det innebär att ha ett jag, eller på huruvida alla verkligen är lika mycket värda.

– Filosofi handlar inte om att hitta svar utan om att borra sig ned och se vad som är möjligt. Filosofin har inget ansvar för att vara mätbar, den ligger nära författandet på så sätt, säger Eva Susso, som också har kokat ned filosofernas komplicerade resonemang till faktatexter.

I alla år har duon pratat om livets stora frågor med barn. De tror inte att ämnet kan bli varken för svårt eller för mörkt. Själva har de också melankoliska stråk och ser ångest som en del av livet.

– Det är därför vi skapar, för att vi har insett att livet kan vara väldigt tomt, säger Eva Susso och lägger till att barn inte bara behöver "ballonger och små hattar".

Det märker hon också under sina många skolbesök, då klassrummet ofta surrar av diskussioner om stort och smått som hon tar upp.

– Det är otroligt roligt. Barn är så smarta.

Anna Höglund har hyllats för sina filosofiska böcker och "Om detta talar man endast med kaniner" har till och med blivit en kursbok i en högskolas filosofiundervisning. Med fem barn har hon en egen ingång i ämnet, och är van vid att få de stora frågorna om livet och döden.

– Jag brukar svara med en motfråga för jag kan ju inte säga så mycket om hur det ligger till, annat än att redogöra för vad andra har sagt, säger hon.

– Jag är jätteintresserad av filosofi men skulle aldrig läsa Heidegger. Men med bildens kraft kan man närma sig frågorna mer intuitivt, lite som poesi.

Susso och Höglund ser det som en demokratifråga att vuxna försöker förstå världen tillsammans med barn. Båda har en svaghet för Martin Bubers fokus på mötet mellan människor. Barn behöver lära sig att reflektera, samtala, ifrågasätta och stå upp för sig själva snarare än att bli medlöpare, säger de och kommer in på Hanna Arendts teser kring den banala ondskan.

– Annars "kan allt gå åt pepparn", säger Eva Susso. Det är en sådan tid i världen nu att vi måste prata om ont och gott, vad har vi för frihet och möjligheter att påverka våra liv.