Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filippinernas president sätter in militär mot knarklangare - Amnesty: "Fruktansvärda vittnesmål"

Efter att en sydkoreansk affärsman mördats genom strypning i ett polishus sätter nu Filippinernas president in militären mot droghandlarna.
– President Duterte själv borde ställas till svars för de rättsvidriga övergreppen i landet, säger Ami Hedenborg, talesperson på Amnesty.

En sydkoreansk affärsman kidnappades i utpressningssyfte och ströps till döds av narkotikapolisen i polisens egna högkvarter i Filippinerna.

President Rodrigo Duterte har nu beordrat polisen i landet att tillfälligt stoppa alla pågående operationer i hans brutala krig mot droger.

Presidenten har sagt att han måste rensa upp bland den korrupta polisen och att han under tiden kommer att sätta in militären istället.

– Det finns inga signaler på att de misstänkta brotten mot mänskligheten, enligt internationell rätt, för den sakens skull kommer att ta slut, säger Ami Hedenborg på Amnesty.

Duterte gick till val på att han skulle döda tusentals knarklangare under sin tid på presidentposten. Nu ska han i ett tal ha berättat att han skäms för polisen och korruptionen som finns inom kåren.

– Inga poliser någonstans i landet är tillåtna att vara med och upprätthålla lagen i de delar som har med drogkampanjen att göra, sade presidenten i ett tal, enligt The Guardian.

Pengar för döda kroppar

Människorättsorganisationen Amnesty har släppt en färsk rapport om Filippinernas krig mot droger.

– Polismännen har fått pengar direkt ned i fickan för varje människa de dödat. En drogförsäljare har gett mer pengar medan en missbrukare har gett mindre. Det är även barn som har dödats i de här utomrättsliga avrättningarna, säger Ami Hedenborg.

Hon tror inte att presidentens order om att sätta in militären istället för polisen i kampen mot droghandeln kommer att förbättra situationen i landet.

– Duterte har sagt att hans krig mot droger kommer att fortsätta så länge han sitter vid makten. Det ger knappast något hopp om att vågen av utomrättsliga avrättningar kommer att upphöra.

Amnesty har intervjuat 110 personer runt om i Filippinerna och har i detalj studerat 33 fall där 59 personer dödats.

– Vi har fått fruktansvärda vittnesmål från landet. Det vi ser är att obeväpnade människor avrättas utan rättegång vilket strider mot internationell rätt. Det här måste upphöra omedelbart.

Enligt Amnesty kan det systematiska dödandet av de påstådda narkotikabrottslingarna utgöra ett brott mot mänskligheten.

– Justitiedepartement i Filippinerna borde utreda och åtala de inblandade i dödandet. Det gäller personer både hos polisen och i regeringen. Om det inte sker något snart måste det internationella samfundet göra något.

Se också: Rapporten på engelska kan läsas i sin helhet här.