Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick rätt att veta om fällor

När länsstyrelsen i Västmanland vägrade lämna ut uppgifter om var det fanns lodjursfällor, överklagade kvinnan hos kammarrätten. Nu har hon fått rätt.

Det var i februari i år som länsstyrelsen i Västmanlands län avslog Horndalskvinnans begäran att få veta lodjursfällornas geografiska placering.

Länsstyrelsen motiverade beslutet med att detta skulle motverka Naturvårdsverkets och länsstyrelsens granskning av lodjursjakten.

Kvinnan överklagade till kammarrätten, vars dom föll 19 maj.

I domen bifaller kammarrätten överklagandet och säger att handlingarna med de efterfrågade uppgifterna ska lämnas ut till kvinnan.

Kammarrätten anser inte att det finns grund för antagandet att ett röjande av lodjursfällornas placering skulle motverka syftet med Naturvårdsverkets och länsstyrelsens granskningsverksamhet.

Kvinnan är glad över beslutet.

–Det finns många olgaliga fällor ute i skogarna och länsstyrelsen har inte kontroll på alla. Det finns fällor som står gillrade med åtel även på sommaren när det inte ens är någon jakt, säger hon i telefon till AT.

Kvinnan är orolig över att det är jägarna själva som anmäler och lämnar uppgifter om fällorna till länsstyrelsen.

–Man kan inte låta jägarna kontrollera sina kompisars fällor. Det måste myndigheterna göra, säger hon.

–Det är så gammaldags med såna här tortyrredskap och många djur får lida. Om vi alla vanliga människor hjälps åt att hålla koll, kanske vi kan förhindra olagligheter och djurplågeri.

Kvinnan uppmanar alla som ser en rovdjursfälla ute i skogen att ta kontakt med länsstyrelsen för att höra om den är laglig och registrerad.

–Man får inte röra fällorna men man får fotografera dem, säger hon.

I årets lodjursjakt hade tio lodjursfällor anmälts till länsstyrelsen i Västmanland.

I Dalarna hade inga fällor anmälts. Där hade också länsstyrelsen lämnat ut uppgifterna på var de placerats, fick kvinnan veta.

–Men det finns ju fällor i skogarna här i Dalarna, trots att ingen talar om det för länsstyrelsen, säger hon.

De uppgifter som länsstyrelsen i Västmanland nu tvingas lämna ut innehåller namn och adress på de som äger fällorna, samt var någonstans de placerats.

–Det är viktigt att vi vanliga människor protesterar mot dödandet av våra stora rovdjur. Vi protesterar ofta mot hur de utrotar djurarter i Asien och Sydamerika, men vi är faktiskt inte ett dugg bättre här i Sverige, säger Horndalskvinnan.