Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem kilometer stor kropp skapade Siljan

Den himlakropp som kraschade mot jorden och skapade sjön Siljan i Dalarna var fem kilometer stor. Den ursprungliga kratern var 60 kilometer i diameter.

Det visar en avhandling av berggrundsgeologen Sanna Alwmark vid Lunds universitet.

Vid kraschen bildades det område som i dag går under namnet Siljansringen, där ett flertal sjöar ligger i dag, var av Siljan är den största. Området är Europas största nedslagsstruktur.

Forskningen visar att den stenbumling som brakade in genom atmosfären och kraschade i nuvarande Dalarna var fem kilometer i diameter och den krater som bildades mätte sextio kilometer i diameter.

Sanna Alwmark har studerat så kallad chockad kvarts, en typ av mineral som enbart bildas i samband med ett nedslag av en himlakropp. Genom att kartlägga utbredningen av mineralet har forskarna kunnat bestämma det chocktryck som berggrunden utsattes för i samband med nedslaget.

"Med hjälp av chocktrycken och numerisk modellering har vi sedan kunnat rekonstruera den ursprungliga nedslagskratern, och kunnat bestämma dess storlek till 60 kilometer i diameter. Vår modell visar också att kratern bildades av en projektil som var ungefär fem kilometer i diameter", säger Sanna Alwmark i ett pressmeddelande.

Nedslaget tros ha skett för 360-368 miljoner år sedan.