Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Februari är Hjärtemånaden– HjärtLung: "Ta pulsen två gången om dagen"

Riksförbundet HjärtLung har utnämnt februari till Hjärtemånaden för att uppmärksamma hjärtats sjukdomar och hjärtsjukvården.
Förbundet uppmanar allmänheten att ta pulsen två gånger om dagen, för att upptäcka eventuella rytmrubbningar.

"Med tidig diagnos och behandling av hjärtsjukdomar som förmaksflimmer och hjärtsvikt skulle hundratusentals människor i Sverige kunna må så mycket bättre", skriver Riksförbundet HjärtLung i ett pressmeddelande.

Riksförbundet HjärtLung , som har cirka 39 000 medlemmar i 156 lokalföreningar, har utnämnt februari till Hjärtemånaden för att uppmärksamma hjärtats sjukdomar och hjärtsjukvården.

– Det finns så många människor i Sverige i dag som skulle kunna må så mycket bättre om de fick rätt diagnos och rätt behandling av sin hjärtsjukdom. Till exempel kan risken för att få en stroke minskas om förmaksflimmer upptäcks tidigt och rätt behandling sätts in, säger Inger Ros, ordförande Riksförbundet HjärtLung, i pressmeddelandet.

Under Hjärtemånaden pågår Riksförbundets kampanj Känn Pulsen för att uppmana allmänheten att ta pulsen två gånger om dagen för att upptäcka eventuella rytmrubbningar.

HjärtLung påpekar att förmaksflimmer är en rytmrubbning som i värsta fall kan orsaka stroke.

– 200 000 människor i Sverige vet inte om att de har hjärtsvikt och minst 100 000 vet inte om att de har förmaksflimmer. Dessutom behöver förmaksflimmer inte ge symtom utan kan vara en ”tyst” sjukdom, skriver HjärtLung.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android