Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Favoriterna höll i SM i big air – men framtiden finns i Dalarna

Melvin Morén, Sälens IF, sprängde sig in i toppen i SM-kvalet i big air i onsdags. Men i finalen hamnade 15-åringen från Vansbro precis utanför pallen, där det var rutinerade namn som tog plats högst upp.

I big air-kvalet under SM-veckan i Skellefteå var en stor mängd av deltagarna unga åkare från Dalarna, främst med Sälens IF som klubbadress men även från IFK Falun, Bjursås IK och Wäsa SFK.

Yngst av alla i startfältet var Sälens Axel Burmansson, född 2004 och yngre bror till OS-deltagaren och världscupsegraren Jennie Lee Burmansson, som vann SM i big air för damer på torsdagen. Axel missade final med knapp marginal och slutade på en fin 13:e plats i det 24 åkare starka startfältet.

Även på herrsidan var det OS-resenärer på pallen. Stockholmaren Oscar Wester vann före landslagskompisen Jesper Tjäder från Östersund. Men bakom dem var det framtiden som visade upp sig. Bronset gick till en annan Östersundsåkare, 17-årige Oliwer Magnusson.

Jesper Tjäder var bäst i kvalet, men bakom honom knep 15-årige Melvin Morén från Vansbro och Sälens IF, andraplatsen med fina 86,7 poäng. I finalen höjde sig de bästa ett snäpp och Morén hade behövt komma över 87 poäng för att ta medalj. Men han stannade på 81,7 poäng och slutade fyra den här gången. Men det lär komma fler chanser för den talangfulle Vansbrokillen.

Bakom Morén radade sig talanger från Dalarna upp i resultatlistan. Femma var Felix Högland, 18, från Malung och Åre SLK, sexa Isak Davidsson, 18, från Bjursås IK Alpin och sjua Joel Svelander, 17 (18 nästa vecka), från IFK Falun Alpin.

Läs mer om SM-veckan

Niklas Mattsson tog SM-guld i big air – med nygammalt trick: "Jag fick ett infall och körde på det"

Guld-Stina fick slita för SM-silver masstarten: "Fick verkligen gräva djupt i källaren"

Engdahl hävdade sig på nytt – talar ut om den senaste tidens succé: "Mäktigaste jag varit med om"

SM-veckan igång – Hellner vann herrarnas tremil efter fartfylld kamp mot Burman