Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen kritisk till polisens agerande i samband med 26-årige Ahmed Alis försvinnande

Under nyårsafton påträffade polisen i Uppsala en person död i skogsområdet Lunsen. Det visade sig senare vara den 26-årige Falustudenten Ahmed Ali.
– Hade bara polisen hjälpt oss kunde min bror vara vid liv, säger Sara Ali, Ahmeds syster.

Det var den 18 december som Ahmed Ali försvann efter att han rest till Uppsala för att träffa en vän.

– Vi pratade under dagen och allt var normalt, vi pratar med varandra hela tiden, säger Sara Ali.

Men när hon inte fick tag på honom på kvällen försökte också deras mamma att nå honom.

– Vi ringde hela tiden, och senare svarade en okänd kille som sa att han hittat telefonen, säger hon.

Sara Ali bestämmer sig då för att åka till Uppsala för att själv leta efter sin bror.

– Jag åkte ut i skogen och letade men hittade ingenting. Jag knackade dörr i området där telefonen hade hittats, jag delade hans bild på Facebook och satte upp lappar där jag skrev ”snälla Ahmed ring oss”.

Samma dag som familjen inte kan nå Ahmed på telefon anmäler de honom saknad till polisen.

– Jag förklarade vad som hade hänt men Polisen gjorde ingenting. Vi kontaktade Missing people men polisen gav dem inte tillstånd att gå ut med Ahmeds namn och bild.

Hon är också mycket kritisk till hur polisen har hanterat fallet.

– När vi ringde sa de att den som höll i utredningen var julledig och att det var under utredning. Vi var ute varje dag och letade men om bara polisen gett tillstånd till Missing people så kanske han varit vid liv i dag. Allt är så overkligt, jag vet inte ens om jag tror på polisen.

Efter att ha läst en nyhetsartikel om att en person hittats död utanför Uppsala så kontaktade Sara polisen igen och frågade om det var hennes bror.

– Först sa de ingenting, sen när vi hade ringt några gånger under nyårsafton gav jag dem mitt personnummer och då svarade de att de trodde att det var min bror som hittats. De sa också att de skulle skicka en patrull men den kom aldrig så jag ringde igen. När patrullen kom viste de inte ens vad det handlade om. De försökte bara lugna ner situationen. Vi mådde väldigt dåligt och det var mycket folk hemma.

LÄS OCKSÅ: Försvunnen Falubo hittad död utanför Uppsala - förundersökning om mord pågår

Sara hoppas nu att polisen kommer agera annorlunda nästa gång något likande händer.

– Ingen familj ska behöva gå igenom det vi har gjort, jag hoppas polisen ska tänka att man får inte behandla en familj som vi harblivit behandlade.

Sara beskriver sin bror som smart, snäll och ”värdens bästa människa”

– Han pluggade, bodde själv, jobbade, höll på att skriva en bok och sköte sig. Han hade en del problem tidigare men han har lämnat det bakom sig sedan många år.

Polisens presstalesman Christer Nordström i Uppsala har inte gått att nå under söndagskvällen men säger till Aftonbladet att:

– Jag har själv erfarenhet med att informera anhöriga om dödsfall och jag vet att man måste vara hundraprocentigt säker innan man kan säga något. I det här fallet hade vi inga id-handlingar eller annat som styrkte personens identitet, säger han till Aftonbladet.

Han menar också i att det är vanligt att man kontaktar anhöriga till den man misstänker är den avlidne.

– Jag kan bara beklaga om de känner så här och har pendlat mellan hopp och förtvivlan. Jag hyser den största respekt och förståelse för nära och kära som i ett sådant här läge går mellan hopp och förtvivlan och att det känns väldigt jobbigt, säger Christer Nordström till Aftonbladet.

Polisen avvaktar nu den rättsmedicinska undersökningen innan man kan fastslå om Ahmed Ali avlidit till följd av brott. Fram tills Polisen med säkerhet kan fastställa att inget brott har begåtts i samband med Ahmed Alis död rubriceras utredningen som misstänkt mord.

Tidningen har fått anhörigas godkännande att publicera namn och bild.

LÄS MER: Halkig men lugn nyårsnatt för räddningstjänsten i Dalarna