Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faludi ett av Littfests dragplåster

Susan Faludi, Åsne Seierstad och Leslie Jamison är några av författarna som gästar Umeås Internationella litteraturfestival.

Samisk litteratur, Finlands självständighet och poesi i radioaktiva lampors sken väntas.

Under tre förtätade dagar är det dags för författarsamtal på nordliga breddgrader, när Littfest pågår i Umeå. Årets program innehåller seminarier om allt från radikalisering till "norrlandsfeelgood".

Patrik Tornéus, en av tre koordinatörer, slår ett slag för festivalens kanske största namn.

– Att lyssna på Susan Faludi är så klart spännande, inte bara för att hon är en ikon utan också för att hon kommer med en ny bok som verkar väldigt märklig, säger han och syftar på "Mörkrummet", som handlar om Faludis fars könsbyte.

Flera författare berättar om sina personligt hållna böcker. Jason "Timbuktu" Diakité samtalar med Annika Norlin om sin identitetsresa, norske Geir Gulliksen om sin skildring av en skilsmässa och Agneta Pleijel berör användandet av sina minnen.

Ishmael Beah var bara 13 år gammal när krig bröt ut i hans hemland Sierra Leone, vilket han har skildrat i "Lång väg hem" och "Strålande morgondag".

– Han är en före detta barnsoldat och det kan nog bli gripande, säger Patrik Tornéus.

På krigets tema talar också franska Anny Romand, som har skrivit "Min mormor från Armenien" om sin mormor och det armeniska folkmordet.

En annan höjdpunkt är när poeter som Gloria Gervitz, Jenny Tunedal och Kayombo Chingonyi läser poesi i ljuset från kristallkronor gjorda av radioaktivt material.

Fakta: Littfest

Littfest pågår mellan 16 och 18 maj i Umeå. Enligt arrangörerna är det redan slutsålt.

Besökande författare i urval: Ulf Stark, Elsie Johansson, Björn Ranelid, Marnie Woodrow, Leslie Jamison, Tone Schunnesson, Per Wästberg, Peter Fröberg Idling, Nina Bunjevac.

Seminarier i urval: Temat från Faludis nya "Mörkrummet" går igen i ett samtal om transpersoners verklighet, med Moa-Lina Olbers Croall och Jenny Jägerfeld. Åsne Seierstad pratar om varför unga muslimer i väst radikaliseras, utifrån boken "Två systrar". Sirpa Kähkönen berättar om tiden efter Finlands självständighet. Flera översättare diskuterar och uppmärksammar samisk litteratur. Dessutom blir det ett samtal om new public management och omvandlingen av det offentliga, med Christer Hermansson.