Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fabian och Dag tar emot Lennart Wikströms jazzstipendium i Ludvik

Jazztalangerna Fabian Erkelius och Dag Weibel kommer att den 30 juli i Ludvika att få motta Lennart Wikströms jazzstipendium.

INSÄNT. Lennart Wikströms jazzstipendium, som kan sökas av studerande inom jazz ej över 21 år och födda eller boende i Dalarna delas i år ut för nionde gången.

Stipendiet instiftades av Lennart Wikströms, född och uppvuxen i Gräsberg med hela världen som sitt arbetsfält, i samband med hans 70-årsdag. Juryn hade i år rekordmånga ansökningar med flera starka kandidater att välja bland. En enig jury har beslutat att stipendiet ges till pianisten Fabian Erkelius och gitarristen Dag Weibel som får dela på stipendiesumman 40 000 kronor.

Stipendiet delas ut vid en lunchjazzkonsert med Kjell Berglunds trio på Hammarbacken i Ludvika den 30 juli då också stipendiaterna kommer att framträda.

Pianisten Fabian Erkelius är 20 år och kommer från Falun. Han studerar för närvarande på jazzlinjen på Skurups folkhögskola. Juryns motivering: ” Fabian har ett driv i sitt spel som tillsammans med ett moget tonspråk och säker artikulation av fraser får oss att tro att han är flera år äldre än sina blott 20 år. Här pratar vi om en jazzmusiker på väg in i proffslivet, som förutom starka solistiska egenskaper, kan skriva intressanta och starka kompositioner som känns nya och fräscha.”

Gitarristen Dag Weibel är 19 år och kommer från Hedemora. Efter att i vår ha avslutat sina studier på Musikkonservatoriet i Falun börjar han till hösten på jazzlinjen på Skurups folkhögskola. Juryns motivering: ” Dag har redan utvecklat ett eget uttryck i sitt spel. Som gitarrist är det lätt att gömma sig bakom effektpedaler, men det är inget som behövs i Dags fall. Med en luftig lätthet och ett lyriskt uttryck spelar han jazz som påminner om de stora hjältarna men som framförallt ger hopp om framtiden.”

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel