Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energirenovering där boende bor kvar testas

På Tjärna Ängar ska ett allmännyttans flerbostadshus genomgå en energieffektiv renovering som ett forskningsprojekt hos Högskolan Borlänge. Renovering startar i sommar och ska pågå ett halvår utan att evakuera hyresgästerna. Ett av målen är halverad energianvändning.
– Av erfarenheterna vi drar kan 38 hyreshus till komma av energieffektiviseras kommande 10–15 åren bara på Tjärna Ängar, säger Tunabyggens VD Jörgen Olsson.

Högskolan Dalarna i Borlänge har fått 3 miljoner kronor av Energimyndigheten (inom satsningen E2B2 för att klara EU:s 20/20/20 mål om halverad energiåtervändning i framtiden) till forskningsprojektet att, tillsammans med olika partners, leda testa metoder att renovera ett hyreshus i miljonprogrammet kostnads- och energieffektivt.

Tunabyggen bekostar och ställer upp med en fastighet på Tjäna Ängar, bredvid Klöverstigen 28 där en vanlig totalrenovering pågår som referensobjekt. Projektet har som fem mål att halvera dagens cirka 130 000 kilowattimmar per hus, renovera varsamt och kostnadseffektivt, utföra jobben utan att evakuera de boende, skapa bättre boendekomfort samt efteråt kunna lansera olika "renoveringspaket" för flerfamiljshus i Sverige och Norden.

Nya metoder effektivare energisystem testas både analytiskt och experimentellt. I högskolans klimatkammare görs olika tester på radiatorer och fönsterlösningar.

– Även den sociala aspekten är även viktig. Hyresgäster liksom alla inblandade aktörer intervjuas, säger forskaren lektor Jonn Are Myhren på högskolan i Borlänge.

– När fastighetsägaren slipper evakueringskostnader för boende så begränsar vi kostnaden för hela renoveringen rejält. En särskild utmaning är där många är utlandsfödda, säger projektledare senior professor i energieffektivt byggande Martin Bergdahl.

Tjärna Ängar får liksom hela Tunabyggen fjärrvärme från Borlänge Energi. Detta ska inte ändras på.

Jonn Are Myhren förklarar tekniken att etablera ett lågtemperatursystem: håltagningar i yttervägg under fönstren i vardagsrum och sovrum leder uteluften till moderna tilluftsradiatorer plus värmeåtervinning genom att frånluft tas från badrum och kök till värmepump.

– Värmeåtervinningen utnyttjar befintliga ventilationskanaler och oanvända sopnedkast. Vi bygger inga nya kanaler, vilket gör störningarna betydligt mindre.

Fler åtgärder när projektet drar i gång till sommaren är treglasfönster samt isoleringar kring fönster och på vind. Dyrare "paket" som ska utvecklas längre fram innehåller påbyggnad med en fjärde våning och hissar. Högskolan är även sugna på att testa solpaneler för solel, alltså elproduktion.

Professor i energieffektivisering i bebyggelse Thomas Olofsson, Umeå, på videolänk:

– Det råder mycket stort intresse kring forskning hur miljonprogrammet kan förbättras. Precis vad en regional högskola kan jobba med. Dessutom blir projektet i Borlänge unikt som både har bostadsbolaget och energibolaget med och därmed tar ett helhetsgrepp.

Forskardoktorand Tina Lidberg för Högskolan Dalarna och forskarskolan Reesbe är till hälften anställd av Tunabyggen och Borlänge Energi. Hon involveras i projektet.

– En forskarfråga för mig är helhetssynen hur energieffektivisering av byggnader påverkar energisystem och växtgasutsläppen därifrån, säger Tina Lidberg.

Tunabyggens VD Jörgen Olsson:

– Projektet ett gott exempel på samverkan mellan akademi och näringsliv i Borlänge.

Projektledare Martin Bergdahl:

– Riktigt kul att vi fått i gång forskning inom byggämnet på Högskolan Dalarna. De ingenjörsutbildningar vi har i Borlänge ansöker vi om att få bygga på med tvåårig mastersutbildning.