Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skadad vid våldsam brand

Vid 12.55 på torsdagen larmade flera personer SOS Alarm. En villa på Torsgatan brann kraftigt och en man skrek på hjälp.

Mannen ska ha bott ensam i huset och själv tagit sig ut från huset genom att krossa en fönsterruta när branden uppstod. Han fördes snabbt till Avesta lasarett för vård, hans skador uppges inte vara livshotande.

Brandkåren var snabbt på plats med sex personer varav två var rökdykare. Men de kunde inte gå in i huset på grund av hettan som var runt 800 grader enligt Räddningstjänsten.

– Vi var in i entrén och tittade så att ingen låg på golvet. Meningen var att vi skulle in och undersöka bottenvåningen, men sedan fick vi uppgifter om att ingen ytterligare person fanns i huset, säger Sten Grön-strand, räddningsledare på Södra Dalarnas räddningstjänst.

Villan övertändes snabbt och snart stod både under- och övervåning i lågor. I överenskommelse med fastighetsägaren, Avesta kommun, och polisen valde räddningstjänsten att låta huset brinna ned till grunden.

– Det har gått väldigt fort, från stadiet till att vi fick larmet och att vi kom till platsen. En anledning till att det spred sig så snabbt var för att fönsterrutor var sönderslagna och elden fick nytt syre.

Inga närliggande hus var i fara för att elden skulle sprida sig, däremot tog en stor gran eld. Det medförde att Dalavägen från Torsgatan ned till Bergsnäsrondellen var avstängd under tiden. Värmen som utvecklades var också otroligt stark för förbipasserande.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand, vilket är brukligt innan orsaken till branden är klargjord. Platsen spärrades av på eftermiddagen, och under fredagen kommer tekniker från Falun att undersöka brandplatsen.

Många personer valde att stanna och beskåda elden. Några tänkte på mannen som bodde i huset och andra var ledsna över huset och alla de minnen som slukades av lågorna.