Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag med Nobels Fredspris i Dalarna

Nobels Fredspris år 2017 gick till ICAN, den internationella kampanjen för att förbjuda kärnvapen. Beatrice Fihn, organisationens chef, besökte Dalarna i tisdags och talade för gymnasieelever i Avesta och Falun.

Med sig hade hon förstås guldmedaljen som många ville titta närmare på. Beatrice berättade engagerat och inspirerande om arbetet för att få ett FN-förbud.

Beatrice uppmanade ungdomarna att vara otåliga och skapa ett tryck också på våra svenska ledare som måste förstå att många inte längre accepterar en värld med ständig risk för kärnvapenkatastrof.

På tisdagskvällen hölls ett offentligt möte i Hagagymnasiets aula i Borlänge med över hundra deltagare. Beatrice Fihn berättade från den internationella kampen om världsopinionen.

Hon var optimistisk om utsikterna att vinna striden om kärnvapenförbudet och uppmanade åhörarna att vara samtidigt otåliga och envisa. Opinionen måste bli stark för stormakternas press på regeringar är hård. Hon utmanade Dalarna: Vilken kommun blir först att gå med i kampanjen ”Cities for Peace” där kommunfullmäktige beslutar uppmana riksdagen att skriva på kärnvapenförbudet?

Också Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson talade på mötet. Hon berättade om kampanjen för ett riksdags-ja till FN-förbudet. En namninsamling pågår och resultatet kommer snart att redovisas för regeringen. Annelie hoppades att hela folkrörelsesverige ska förmå regeringen att ändra sig.

Falu Fredskör förstärkte mötets budskap med flera härliga sånger om mod för fred.

Mötet antog ett uttalande som uppmanar allmänheten att aktivt stötta kravet på kärnvapenförbud.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel