Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag att stå upp mot intolerans

Vårt gemensamma ansvar, som måste tas individuellt, angår alla - för det samhälle som du och jag vill leva i.
Kulturchef Cecilia Ekebjär om Förintelsens minnesdag.

"Jag var bara femton år gammal men ganska lång, inte alla femtonåringar fick leva”. Livia Fränkel är en av dem som kunnat berätta om förintelsen från insidan. Hur hon och hennes familj deporterades i godsvagnar från Sighet i nuvarande Rumänien. Efter tre dagar klev de av i Auschwitz-Birkenau. Föräldrarna mördades första natten. Livia och hennes syster Hédi överlevde.

I dag, 27 januari, för 72 år sedan befriades fångarna i Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. Med befrielsen fick världen så småningom vetskap om att sex miljoner judar utplånats. 6 000 000 människor. Varje siffra en människa med sin egen historia. För varje människa ett nät av familj, släkt och vänner.

I dag finns få överlevare eller nära släktingar kvar som kan berätta. De som själva har upplevt lägren från insidan, eller som fanns utanför och undrade vad som hände de

ras nära.Därför måste vi som lever nu ta över berättelserna, sprida dem vidare för att det inte ska hända igen. Kunskapen får inte dö ut eller förvanskas.

Ett led i detta är svenska regeringens initiativ Förintelsens minnesdag som uppmärksammas 27 januari sedan 1999. 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer.

Det är bra, men det gör inte dig och mig fria från ansvar att minnas historien. Vår uppgift är att ta över stafettpinnen från dem som upplevde men som inte längre är kvar, att föra minnena och berättelserna vidare.

Den här dagen är en dag som uppmuntrar oss att i vardagen, runt fikaborden, i kassakön och på nätet ta vårt ansvar, säga ifrån mot intolerans, främlingsfientlighet och rasism. Obehagligt nog känns det, år 2017, mer angeläget än någonsin att påminna om det grundläggande - alla människors lika värde.