Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Høen Bustos: SD och LO rustar för strid – nästa val kommer att handla om pensionerna

Artikel 3 av 3
Dalfolkets privatekonomi
Visa alla artiklar

Denna artikel utgör del två i en serie på ledarsidan om dalfolkets privatekonomi.

Annons

Har du koll på ditt pensionssparande? Då tillhör du en exklusiv skara. Bara en av sex svenskar har ett aktivt pensionssparande, enligt undersökningsföretaget Novus. Det vanligaste svaret på frågan ”hur pensionssparar du” är ”vet inte”.

Till viss del handlar pensionssparande om att förstå och kompensera för val som påverkar din livsinkomst. Studier, löneförhandlingar, föräldraledighet och deltidsarbete är klassiska fällor som riskerar att fräta hål på din framtida plånbok.

LÄS ÄVEN:

Dalfolkets privatekonomi del 1: Emma Høen Bustos: "Ringa mamma" är ingen lösning för vuxenlivet – dags att sätta stopp för barnens gränslösa konsumtion

I takt med att den allmänna pensionens andel av den totala pensionen sjunker får tjänstepensioner och privat pensionssparande också allt större betydelse. Men det går inte att komma ifrån det faktum att politiken spelar en central roll i frågan om hur framtidens pensioner ska finansieras.

Många svåra frågor hänger i luften. Tittar man runt i bekantskapskretsen blir det för vem som helst tydligt att det alltid kommer att finnas de som slösar och de som sparar, de som jobbar mindre och de som jobbar mer. Ett nytt problem som måste adresseras är också den ansenliga mängd invandrare som i mycket lägre grad än svenskar deltar aktivt i arbetslivet, särskilt kvinnor. Hur ska samhället förhålla sig till dessa morgondagens fattigpensionärer?

Det här är frågor med politisk sprängkraft. Väljargruppen äldre blir dessutom allt större, och kommer att få ökat politiskt inflytande. Pensionsfrågan är en av få frågor som kan få väljare att helt byta parti.

Retoriken har långsamt skruvats upp, och kommer att bli en het fråga i nästa valrörelse. Och det är SD och LO som kommer att utöva den mest dramatiska kampen om pensionsrösterna.

Pensioner är ett ämne som sedan 1990-talet har varit relativt skonat från desperata valrörelseutspel och försök att plocka billiga politiska poäng. För att säkra långsiktighet i frågan slöts 1994 en pensionsöverenskommelse, vilket innebär att i princip alla politiska förändringar hanteras inom den blocköverskridande Pensionsgruppen, där alla partier utom SD och V ingår. Men mycket talar för att överenskommelsen kommer att ställas på sin spets ju närmare vi kommer valet 2022.

LO har redan i den pågående avtalsrörelsen, där kollektivavtal för drygt 2,8 miljoner löntagare förhandlas fram, gått hårt ut i pensionsfrågan. Och SD kommer sannolikt att göra allt för att få sin del av missnöjeskakan genom att koppla ihop pensioner med kostnader relaterade till invandring.

Redan 2010 publicerade man en film där en ensam äldre svensk kvinna med rullator blev omsprungen av slöjbeklädda kvinnor. ”Den 19:e september kan du välja invandringsbroms i stället för pensionsbroms” lät det då. I och med de senaste årens förskjutning av hela den politiska debatten är det troligt att den typen av retorik är på väg tillbaka.

I grund och botten är det glädjande att pensioner återigen blir en het fråga i politiken. För en låginkomsttagare märks ett helt arbetat liv knappt i pensionskuvertet. Sverige är också sämst av medlemsländerna på att ge incitament till privat pensionssparande, enligt organisationen OECD. Den slopade avdragsrätten för privat pensionssparande 2016 ledde till att 600 000 svenskar helt slutade pensionsspara (Nordnet).

En fördelaktig sparform dedikerad för pension skulle uppmuntra låg- och medelinkomsttagare att i högre grad än i dag börja spara till sin ålderdom. Att sänka skatten för pensionärer skulle också vara ett sätt att ge äldre större ekonomiskt frihet, utan att dränera hela pensionssystemet på pengar.

Men viktigast av allt: Alldeles oavsett vart den politiska utvecklingen leder gör den som vill säkra en ekonomiskt trygg ålderdom bäst i att ta eget ansvar för sitt sparande. Makten över din framtida plånbok ligger i dina händer.