Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Høen Bustos, ny politisk redaktör: Om inte vi levererar åsiktsjournalistisk om Avesta så gör ingen det

Här har ni henne: Er nya politiska redaktör!

För de läsare som följer tidningens ledarsida borde jag inte vara något nytt ansikte. Efter att ha vikarierat på Dalarnas Tidningar sedan 2018 träder jag nu in i rollen som politisk redaktör för Avesta Tidning. Jag tar över uppdraget från min företrädare Gabriel Ehrling Perers, numera chefredaktör för tidningen.

LÄS ÄVEN:

Jens Runnberg: Ingen blev förvånad när den här pojken kom att utses till sin tidnings chefredaktör

Det är ett stort och viktigt uppdrag. Om ledarsidan inte levererar åsiktsjournalistisk om Avesta så gör ingen det. Till vår hjälp har vi haft ett antal krönikörer som nu kommer att ges ännu mer plats i spalterna. Skribenter med stark lokal förankring som Gustav Ericsson, Henrik Johansson och Lena Lönnqvist kommer att leverera skarpa iakttagelser utifrån din verklighet.

Läggs barnens skola ner, är det ledarsidans uppgift att ha en åsikt om det. Sparpaket och vårdkriser ska analyseras och kommenteras. Kritik ska delas ut och vägar framåt pekas ut. Inga region- eller kommunalråd går fria från vår kritiska blick; denna ledarsida är stolt oberoende liberal. Maktkritiken är central.

Oberoendet betyder också att vi står fria från nyhetsredaktionens arbete. Det är och ska även fortsättningsvis vara skillnad på åsikter och nyheter.

Bevakningen, den blir som allra bäst med din hjälp. Har du synpunkter eller vill tipsa mig eller kollegan Jens Runnberg om en brännande fråga? Ring, mejla eller skriv brev till oss! Det är för dig vi gör tidning.

De läsare som känner mig vet att mitt hjärta brinner för socialliberala svar på stora samhällsutmaningar. I mellanmjölkens land är medelvägen förvånansvärt ofta underskattad; när ideologin blir mål och inte medel är det dags att ringa i varningsklockorna.

Och ideologin, den går som en röd (bokstavligt talat) tråd genom Avestas socknar. I den blodröda arbetarkommunen kämpar en liberal ledarsida ibland i ideologisk motvind, det måste erkännas. Ändå är allmogearvet starkt, i Dalarna har man länge stått upp för rätten att få vara ifred, utan inblandning från varken stat eller kyrka. Det är en tradition värd att värna.

Min egen relation till liberalismen är en kärlekshistoria. Uppvuxen med en vänsterpolitisk flykting till pappa skedde mitt ideologiska uppvaknande gradvis och relativt sent. I liberalismen fann jag en ideologi som ser det goda i människan, tillåter henne att växa och bli till i relation till sig själv och ingen annan. Som är kritisk mot överheten och alltid står på den lilla människans sida. Som tror på att morgondagen blir bättre är gårdagen, och att du har en roll att spela i allt detta.

Det blev alltså ingen kommunist som mina föräldrar närde vid sin barm, men väl en feminist. Våldet mot kvinnor måste upphöra, förlossningsvården bli bättre, "kvinnoyrken" sluta nedvärderas. Med en stor mängd nya svenskar i samhället aktualiseras också nya jämställdhetsutmaningar. Shariapoliser och hedersförtryck hör varken hemma i Sverige eller världen.

Både kvinnor och män måste kunna räkna med att löften om trygghet och välfärd uppfylls. Klyftan mellan stad och land växer sig allt större och nya lösningar måste till för att klara både integrationen och klimatkrisen. Det blir också allt tydligare att kommuner och regioner har olika förutsättningar för att klara av att leverera kärnverksamhet. Hur värnar vi Avestas lokala självstyret utan att tumma på likvärdig vård, skola och omsorg? Utjämning, kommunala sammanslagningar och förstatligande av delar av välfärden är frågor som behöver diskuteras.

Mitt kanske viktigaste uppdrag blir att aldrig låta negativitet och känslan av hopplöshet ta över. Avestaborna har alla möjligheter att själva ta ansvar för sitt eget och sin bygds välmående.

Skattebetalarperspektivet, det kommer ledarredaktionen aldrig att förlora. Att tjata om budgetbalans och ordning och reda i den kommunala ekonomin är inte hjärtlös högerpolitik, tvärtom: För att människor av kött och blod ska kunna leva goda liv måste budgetar i svart och vitt gå ihop.

Mitt uppdrag som politisk redaktör är att väcka tankar, formulera argument och öppna dörrar till nya insikter. Du som läser ledarsidan kommer inte alltid att hålla med, men det är inte heller målet. Det är när vi gör världen lite mer begriplig som vi gör skillnad.