Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Høen Bustos: Bra att MUF Dalarna sätter ned foten – men unga politikers käbbel splittrar svensk liberalism

Liberala impulser bör värnas, inte häcklas. Ska en ny generation politiker fostras i frihetliga ideal måste liberaler spendera mer tid på att bekämpa ofrihet än varandra. Det menar DT:s politiska redaktör Emma Høen Bustos.

Sprickan har växt sig stor mellan de borgerliga ungdomsförbunden. Tonläget är högt i debatten på sociala medier mellan Moderata ungdomsförbundet (MUF), Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) och Liberala ungdomsförbundet (LUF). Pikar om vem som "egentligen" är höger, liberal eller borgerlig "på riktigt" utdelas ständigt.

Sakpolitiskt står ungdomsförbunden visserligen långt ifrån varandra i frågor som integration, bidrag, brott och straff. Men de grundläggande idealen, värnandet av marknadsekonomi och strävan efter så lite politiskt inflytande i människors liv som möjligt, utgör fortsatt grunden för mångas politiska engagemang.

LÄS ÄVEN:

Emma Høen Bustos: Inte alla som känner missnöje är offer

Att MUF så sent som i helgen bestämde sig för att fortsätta driva frågor som fri invandring till Sverige, avskaffande av värnplikten och liberalisering av drogpolitiken är en välkommen påminnelse om detta. Förbundet har ju verkat för fri invandring sedan 1988, inklusive under Ulf Kristerssons (M) tid som ordförande.

Hugo Abrahamsson, Ludvikabo och MUF Dalarnas ordförande, är nöjd över ungdomsförbundets roll som liberal blåslampa gentemot moderpartiet Moderaterna. "Försörjer man sig själv och sin familj ska man vara välkommen i Sverige", uppger han i ett samtal med ledarredaktionen.

I medlemsantal är MUF också överlägset populärast bland ungdomsförbunden. Många unga vill se ett friare samhälle, till och med i Grön ungdom återfinns tydligt liberala impulser.

LÄS ÄVEN:

Matilda Molander: Högre straff för bilstölder än för våldtäkt – hon står för populismen när den är som sämst

Ändå rullar den begreppsförvirrade cirkusen på. Beslutet om att verka för fri invandring fick KDU att kritisera MUF för att inte vara "tillräckligt borgerliga". Men nej, det är ju MUF "som är höger på riktigt", menar Abrahamsson. CUF och LUF anklagas av många för "vänsterliberalism" och hånar i sin tur MUF för kampanjen "Feminist och höger".

Men alldeles oavsett vad borgerliga ungdomspolitiker väljer att kalla varandra eller sig själva så finns liberalismen där som en röd tråd (om än i en försvinnande liten grad hos KDU...). Och gudarna ska veta att den behövs!

För ska man i tider som dessa verka för ett liberalt samhälle kan man inte vara kräsen med sina vänner. Särskilt inte med de som kanske mer än häcklande ord behöver stöd för att driva frihetliga frågor i det raskt krympande liberala utrymmet inom många partier, inte minst Moderaterna.

En ny generation borgerliga politiker är på väg att ta form: En generation vars politiska identitet varken kommer att formas av socialdemokratisk hegemoni eller ett enat Alliansen.

Kanske kommer de inte alltid att komma överens med varandra. Politiskt samarbete kommer inte heller alltid att vara den bästa lösningen. Men den minsta gemensamma nämnaren borde vara en delad förståelse för vikten av att värna friheten – i alla dess former.