Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ellen Nordmark fick årets Lars Gustafsson-stipendium – nu går hon på författarskolan vid Lunds universitet

Den 17 maj i år tilldelades Ellen Nordmark VLT:s Lars Gustafsson-stipendium på 50 000 kronor. Nu går hon på den renommerade författarskolan vid Lunds universitet med förhoppningen om att ge ut sin första diktsamling.

Det var med sin egenartade diktsvit ”Mullvadssyrsan” som den 21-åriga poeten Ellen Nordmark fångade stipendiejuryns nyfikenhet. I en rad underfundiga, vackra och gripande dikter skildrar hon den ovanliga insektens födelse, uppväxt, död och förvandling till syrsmjöl. Genom ett omänskligt ögas perspektiv får Ellen Nordmarks mänskliga poesi oss att reflektera kring vårt förhållande till naturen, andra varelser och hemplaneten. I hennes närmast essäistiska diktande såg juryn ett släktskap med Lars Gustafssons stillsamma humor, lärdom och vetenskapliga nyfikenhet samt existentiella och filosofiska teman.

– Förra årets stipendiat Saga Wallander läser samma utbildning som jag och det var hon som tipsade mig om stipendiet, säger Ellen Nordmark.

Hon är från Stockholm, men bor numera i Malmö. Ellen Nordmark går andra och sista året på Skurups folkhögskolas anrika skrivarlinje och har nu parallellt med den börjat författarskolan vid Lunds universitet. Författarskolan är tvåårig och hela 40 procent av dess studenter blir utgivna på förlag efter avslutad utbildning. Bland författare som har gått på författarskolan finns bland andra Therése Söderlind, Helena Thorfinn, Henrik B. Nilsson, Åsa Foster och Karin Smirnoff. Författarskolan fokuserar på och utgår från studenternas eget skrivande.

– Det som skiljer den från skrivarlinjen i Skurup är att det är mer blandande åldrar bland studenterna. Många av dem har mycket erfarenhet med sig och vill skriva klart särskilda projekt de arbetar med.

Ellen Nordmark fortsätter med poesin och har nu som mål att skriva ett diktepos och få det utgivet.

– Jag har haft idén i flera år. Det blir en episk diktsamling, det finns återkommande karaktärer i den och en sammanhängande berättelse, även om det kanske inte är något tydlig dramatisk kurva. Den rör sig från biblisk och babylonisk tid fram till dagens Saudiarabien och USA.

Den närmaste två åren är med andra ord planerade för Ellen Nordmark, men framöver väntar sannolikt andra akademiska studier och Lars Gustafsson-stipendiet har blivit ett bidrag till att finansiera hennes utbildning.

– Att jag ska kunna leva på min poesi är helt osannolikt, det gör knappast någon svensk poet i dag. Så jag funderar på att läsa en examen i nationalekonomi, socialantropologi och statsvetenskap och hitta andra sätt att kunna arbeta med och leva på att skriva.

Vill du bli vår näste Lars Gustafsson-stipendiat?

Du som är mellan 16 och 21 år kan söka stipendiet som tilldelas en ung skribent som verkar i Lars Gustafssons anda.

Ansökningar med bifogat alster för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2019 till [email protected] eller kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås.

Vår första stipendiat Amanda Rudelius nominerades förra året till Lilla Augustpriset och har vunnit flera andra fina litterära utmärkelser. Läs intervjun med henne här: VLT:s Lars Gustafsson-stipendiat Amanda Rudelius nominerad till Lilla Augustpriset

Saga Wallander tilldelades förra årets stipendium och går nu den anrika skrivarlinjen på Skurups folkhögskola. Läs intervjun med henne här: Lars Gustafsson-stipendiaten Saga Wallander: ”Jag kommer fortsätta med skrivandet på ett eller annat vis”