Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elev fick fel vaccin av skolsköterskan

En elev på en skola i Rättviks kommun skulle vaccineras mot hepatit B, men skolsköterskan förväxlade vaccinerna och eleven fick istället ett annat vaccin, som var olämpligt med tanke på att elevens tidigare sjukdomshistoria. Nu har händelsen Lex Maria-anmälts.

Annons

Händelsen ska ha inträffat i slutet av 2015. Istället för att eleven fick det vaccin mot hepatit B som eleven skulle ha fick denne istället ett trippelvaccin mot mässling, påssjuka och röda hund.

Enligt Lex Maria-anmälan skulle skolsköterskan under samma dag vaccinera flera elever med olika vaccin, som stod framme på samma bänk. Att eleven fått fel vaccin upptäcktes direkt och flera läkare kontaktades.

Det vaccin som eleven fick var olämpligt med tanke på elevens tidigare sjukdomshistoria. Dock ska eleven inte ha fått några biverkningar av vaccinet.

Enligt anmälan har en internutredning gjorts av verksamhetschefen efter det inträffade. Man ska även ha tagit fram en ny skriftlig rutin.