Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ehrling: Beredskapen i Avesta har flera gånger visat sig vara god

På förmiddagen torsdagen den 27 april kom larmet: ”Viktigt meddelande till allmänheten”… i Avesta.

Jag var då varken på Avesta Tidnings redaktion inne i stan eller på Dalarnas Tidningars centralredaktion i Falun, utan på möten utanför länet.

Jag blinkade till för att se att jag sett rätt. Annars märker man som journalist alltid när det händer något stort. Det går som en vibration genom golvet på tidningsredaktionen när larmen rullar in.

Vid det här laget har alla läst om vad det rörde sig om: Att ett tåg som stannat vid järnverket läckt ut det farliga kemiska ämnet fluorvätesyra.

LÄS ÄVEN:

Utsläpp av frätande syra på Outokumpu i Avesta – Läckan tätad: ”Bedömer att vi har ett stabilt läge”

Efter att ha följt kommunens kommunikation via pressmeddelanden, sociala medier och hemsida så har jag bara gott att säga om hur saken hanterades.

Liksom när den stora branden i Västmanland sommaren 2014 blåste åt vårt håll så har Avesta kommun visat att krisberedskapen är god.

För en dryg månad sedan kom ett annat larm: Det som med tiden visade sig vara det förfärliga terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. En gärning som lämnat fem dödsoffer. Då satt jag på dalatåget till Stockholm, på väg vidare till Göteborg för att bevaka S partikongress. Vi kom inte längre än till Uppsala.

Många har beskrivit den medmänsklighet som visade sig när det som inte fick hända hände. Hur människor öppnade sina hem för främlingar. Hur gatorna redan dagen efter fylldes av tiotusentals människor som med en röst sa att terrorn inte ska få förändra vårt sätt att leva våra liv.

När det brann i skogarna söder om oss visade sig andra starka bilder av medmänsklighet. Vi fick se hur frivilliga resten ner för att evakuera 1200 boende. Hur brandstationen i Avesta fick så många gåvor till behövande att de snabbt fick be Avestaborna att sluta bära dit saker. Hur bönder hjälpte varandra att rädda kor och andra djur undan elden.

Strandad i Uppsala den där terrorkvällen för några veckor sedan slogs jag av hur resolut polis och myndigheter agerade. Bara några timmar efter lastbilens dödsbringande färd genom gatorna så började trafiken rulla till Stockholm igen.

För de familjer som drabbades är tragedin permanent. Även hos många av oss som betraktade rapporteringen på tryggt avstånd så kommer rädslan att dröja sig kvar. Men vi fick se att Sverige fungerar även under press.

I dessa spalter ifrågasätter jag till vardags landstingspolitiker, granskar kommunala investeringar och förklarar varför politikerna gör det för enkelt för sig. Men jag gör detta samtidigt som jag tycker att vi lever i en välfungerande kommun och ett på de allra flesta vis föredömligt land.

Kriser prövar samhället, och vårt står faktiskt pall.

Läs även Gabriel Ehrlings artikel om den stora branden i Västmanland:

"Vad tar du med dig om du har fem minuter på dig att lämna ditt hem?"