Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EHRLING: Är det verkligen nyliberalismens fel att vissa katolska präster är pedofiler?

Förra fredagen var det kulturnatt i Falun och på stan kryssade människor mellan kulturaktiviteter och restauranger. En punkt i programmet stack dock ut: Folkuniversitetets seminarium "Håller liberalfeminism på och bryter ner den radikala feminismen – och vad som är skillnaderna mellan dessa?" Föreläsare var Johanna Nyman från Feministiskt Forum Dalarna. Som både liberal och feminist kände jag mig kallad till detta upplysningstillfälle.

Väl på plats visade sig seminariet framför allt handla om nyliberalism, ett begrepp som i vänsterkretsar används som synonym för allt som är dåligt. Inledningen handlade (förstås) om Ronald Reagan och Margret Thatcher. Därefter följde ett potpurri av illa grundade påståenden och rena konspirationsteorier.

Eliten organiserar sig för att hålla underklassen i schack! ('Bevisningen' var att politiker och företagsledare årligen träffas i Davos för att diskutera ekonomisk politik). Och nog förstod vi väl att frihandel bara var ett instrument för att upprätthålla sociala orättvisor och låta storföretag roffa åt sig?

Vidare fick vi "veta" att skolan inte är mycket att ha i jämställdhetskampen då syftet är att disciplinera människor och "göra dem bekväma i att vara uttråkade" så att de står ut med arbetslivets tristess.

Så klart fick vi också skåda kronan på varje konspirationsteori: "Den som äger media kontrollerar vad människor tycker och tänker". Jämställdhetsdebatten domineras av "white noice" från vita priviligerade kvinnor, vars erfarenheter inte alls berättigar dem till någon åsikt i frågor som rör feminism i stort. Dessa högerkvinnor har också infiltrerat rörelser som RFSU och RFSL där man haft mage att ifrågasätta sexköpslagen...

Denna (över)tro på individer och ogina skepsis mot kollektivistiska lösningar på jämställdhetsproblem fick sedan bära skulden för – håll i er nu! – pornografins romantiserande av gruppsex, våld och incest. Högeridéer lever även i ett intimt förhållande med pedofili: Japp, perverterade präster i Vatikanen i en argumentation om nyliberalismens skadeverkningar inom feminismen! (Det var dock oklart om det var Reagan eller Thatcher som tvingade prästerna till övergrepp).

Vid det här laget kände jag mig ganska matt men ville ändå ställa en kontrollfråga så att jag inte tolkade föreläsaren allför illvilligt.

Jag frågade: "Är din poäng att det är ett problem för feminismen i Sverige att det finns liberala feminister?"

Jag fick svaret: "Ja, alltså när den [(ny)liberala feminismen] kommer in i organisationer som RFSU och RFSL så blir det ett problem."

Med detta synsätt spelar det ingen roll att liberalismen varit avgörande för jämställdheten i Sverige – från rösträtt till "pappamånader" i föräldraförsäkringen. Det är ändå högeridéernas fel när fula gubbar erbjuder unga studentskor bostad i utbyte mot sex.

Det är slappt – både ideologiskt och akademiskt. Framför allt så är den här vänstersekterismen – vars tendenser inte är isolerade till feminismen – dåliga för saken. Om man måste vara för ett förstatligande av produktionsmedlen för att kalla sig feminist eller antirasist så är de enda vinnarna de reaktionära krafter som kampen egentligen borde föras mot.