Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterspelet av skandalscenerna vid bandy-VM – Tjeckien besvarar kritiken: "Det är rent nonsens"

Efter det stora tumultet som uppstod mellan Somalia och Tjeckien under bandy-VM förklarade Somalia hur de såg på händelsen.
Nu ger även Tjeckien sin sida av historien.
"Möjligt att någon kan ha skrattat åt dem", skriver förbundskaptenen Michael Bratt i ett mejl till Sporten.

Det var i fredagens match mellan Tjeckien och Somalia – som slutade 19–0 – i bandyns B-VM som stort tumult uppstod mellan ett antal spelare i lagen. Klubbor användes som tillhyggen och situationen resulterade i flera utvisade spelare.

LÄS MER: Skandalscener vid bandy-VM – vilt slagsmål när Somalia mötte Tjeckien

I efterhand har det somaliska laget berättat att bråket lagen emellan stannade på isen, att lagen bad om ursäkt och släppte det som hänt. Däremot har spelarna i efterhand fått ta emot flera rasistiska kommentarer.

LÄS MER: Storbråket stannade på planen – rasismen följde med: "De säger att vi ska åka hem"

Nu ger även Tjeckien sin sida av historien. I ett mejl till Sporten uttalar sig lagets förbundskapten Michael Bratt – med ett förflutet som tränare i bland annat Broberg – om det som hänt:

"Som förbundskapten för tjeckiska laget kan jag bara tillägga att vi inte på något sätt skulle hånat dem (Somalia) eller använt något rasistiskt uttryck. Det är rent nonsens", skriver Bratt, trots att Somalia aldrig sagt att de tjeckiska spelarna uttryckt sig rasistiskt, utan endast att de fått utstå den typen av kommentarer i efterhand.

För Pluskunder: Ingen plan och fyra lag i hela landet – här är Bratts nya utmaning i Tjeckien

Bratt bemöter kritiken om att Tjeckien ska vara ett särskilt fult spelande lag:

"Att deras libero blev skadad under vårt första möte beror på dennes spelstil. Det vill säga, kastar man sig på isen för att sen åka in i reklamskyltar bakom mål, har man bara sig själv att skylla. De säger heller inget om att de skadar vår spelare i samma match när de slår med klubborna i en situation vid deras målvakt", skriver han i mejlet och fortsätter:

"Men att använda ordet rasism eller att tjeckiska spelare på något sätt skulle spelat regelvidrigt dementerar vi med bestämdhet."

Tjeckerna anklagades dessutom för att ha betett sig osportsligt, där de bland annat ska ha skrattat åt de somaliska spelarna och försökt skämma ut dem. Något de somaliska spelare misstyckte till och menade att de alla är idrottsmän, och borde respektera varandra på isen.

"I första mötet fick jag hålla tillbaka de tjeckiska spelarna att inte göra 30 mål på dem, utan stannade vid 20 mål. I andra matchen mot dem tränade vi bara på eget spel för framtiden, tog det bara lugnt, ville inte riskera något, ändå gör vi då 19 mål. Möjligt att någon spelare kan ha skrattat åt dem, då de uppstår många dråpliga situationer vid matcher mot Somalia Bandy", skriver Bratt i mejlet.

Två somaliska spelare blev utvisade som en följd av händelsen, och en spelare i vardera lag fick även matchstraff. Den tjeckiska spelarens röda kort har dock blivit upphävt i efterhand.

"Vad det gäller de berörda spelarna. Så har de två somaliska bett om ursäkt. Först till mig och sen också till de berörda tjeckiska spelarna . Därmed är saken utagerad" skriver Bratt.