Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter konstsnö för miljontals kronor– nu är det snö på hela vasaloppsspåret: "Tävlingsklart"

 
Vasaloppet2017
Visa alla artiklar

På grund av vinterns snöbrist har Vasaloppets arrangörer tvingats lägga ut konstsnö över ungefär halva spåret, enligt SVT Nyheter Dalarna.
Men snöfallet natten till onsdag var den sista snö som behövdes och nu är spåren redo att ta emot åkarna.

På fredag inleds vasaloppsveckan och på onsdagen berättade sportchef Tommy Höglund att spåren står redo och väntar på åkarna.

– Nu är hela vasaloppsspåret tävlingsklart, säger Höglund till SVT Sport Dalarna.

Konstsnön fyller bland annat sträckan Vasslan-Mora, men även vissa enskilda partier så som Tennäng.

Men att använda sig av konstsnö är kostsamt, hittills har arrangörerna fyllt spåren för cirka fem miljoner kronor. Det har dessutom en negativ miljöpåverkan, framförallt på grund av de transporter som krävs för att frakta snön.

– Vår ambition är att minska snötransporterna och istället tillverka snön där den ska vara. För första gången har vi till exempel provat att ha fasta snökanoner på startfältet i Sälen, istället för att köra dit snö, säger Tommy Höglund och fortsätter:

– Till kommande år blir det säkert fler ställen med närproducerad snö. Vi vill minimera transporterna och vill tillverka snön där den ska vara.