Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter kidnappardramat: 44-åringen har ännu inte sinnesundersökts

 
Kidnappardramat i Västmanland 2016
Visa alla artiklar

Det finns fortfarande inget beslut om den människorovsmisstänkte 44-åringen från Avesta ska sinnesundersökas. Samtidigt skall åtal vara väckt senast i morgon torsdag. "Det är nästintill säkert att jag kommer att begära en förlängning av åtalstiden i dag under eftermiddagen", säger kammaråklagare Frieda Gummesson.

44-åringen från Avesta, som suttit häktad sedan den 22 december, har som SA tidigare berättat inte kunnat lämna någon rationell förklaring till varför han vid 05-tiden den 20 december förra året misshandlade och kidnappade en 26-årig kvinna i Sala. Men trots att åtal skall vara väckt redan i morgon den 5 januari har Västmanlands tingsrätt, när tidningen gör en kontroll, fortfarande inte fattat något beslut om mannen skall genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, vilket är en mindre sinnesundersökning.

Så här såg det ut när 44-åringen körde av vägen med bilen utanför Köping och senare kunde gripas.

Även kammaråklagare Frieda Gummesson, som leder förundersökningen mot 44-åringen väntar på ett svar om det blir en undersökning eller inte.

Läs också: Misstänkt för människorov voltade av vägen vid polispådrag

– Jag har inte heller hört något mer om det tagits ett beslut. Och även om jag inte kommer att trycka på om detta så kommer jag ändå att ställa den frågan till tingsrätten. Det är också nästintill helt säkert att jag kommer att begära om en förlängning av åtalstiden. Jag kommer att gå in med den begäran sent i eftermiddag, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Frieda Gummesson när SA når henne på onsdagen.

Läs också: 44-åringen erkänner gärningarna men har ingen rationell förklaring

När tror du att förundersökningen kan vara helt klar?

–Det är väldigt svårt att säga eftersom det här är en pågående process. Men önskemålet, och det vi jobbar mot, är att det här skall gå så fort som möjligt.

Fanns det någon hotbild sedan tidigare mot den 26-åriga kvinna som kidnappades?

– Om det fanns en tidigare hotbild kan jag inte säga något om.

Men du kanske kan säga något om motivbilden nu, har den klarnat i dag?

–Nej, då blir det bara en spekulation om vad som kan ha hänt. Det skall finnas en klar uppfattning först, före dess säger jag ingenting. Motivbilden är en del av förundersökningssekretssen.

44-åring en och offret som kidnappades hade en typ av relation och båda jobbade i Sala. Var de arbetskamrater?

– Den biten går jag heller inte in på, säger Frieda Gummesson.

När 44-åringen, som tidigare är ostraffad så när som på en trafikförseelse, överföll kvinnan skedde det utanför hennes arbetsplats mitt i centrala Sala. Kvinnan, som också är hemmahörande i Dalarna, misshandlades med ett tillhygge som tros ha varit en batong. Kvinnan försökte försvara sig med en spade som hon fick tag på men hon lyckades inte freda sig tillräckligt utan 44-åringen tvingade in henne i sin bil och åkte iväg med henne från platsen.

Läs också: Begärd häktad för kidnappningsdramat

Efter en stund kunde dock kvinnan få upp bildörren och hon kastade sig då ur bilen. Därefter tog hon sig skadad till ett närliggande hus för att få hjälp. Polis och ambulans larmades. Under tiden fortsatte 44-åringen mot Skinnskatteberg där han hotade en annan kvinna att lämna ifrån sig sin bil. Därefter fortsatte 44-åringen färden.Polisen insåg dock genast att de båda händelserna i Sala och Skinnskatteberg hade ett samband. Stora polisstyrkor gav sig därför ut och en patrull fick syn på 44-åringen norr om Köping längs länsväg 250.

När 44-åringen insåg att han var förföljd fortsatte han i hög fart ut mot E18. Vid Sylta körde han av vägen i hög fart och skadades. Han fördes till sjukhus och anhölls fortfarande liggandes kvar i sjuksängen. I dag är 44-åringen misstänkt för människorov, grov misshandel, grovt vapenbrott, grovt olaga tvång, tillgrepp av fortskaffningsmedel och grov vårdslöshet i trafik. Han har lämnat sjukhuset och av allt att döma väntar honom nu ytterligare en tid i häktet innan han kan ställas inför rätta.

– Flera förhör kommer att hållas med den misstänkte, säger Frieda Gummesson.