Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter katastrofsiffrorna för lösta brott: Åklagare sätts in för att förstärka polisen

Polisens katastrofsiffror över antalet lösta brott fick regeringen att reagera. För att få fart på utredningarna kommer nu ett tiotal åklagare förstärka polisen.

Polisen lämnade över tio procent färre ärenden till åklagare under år 2016 jämfört med år 2015. För att råda bot på katastrofsiffrorna ska nu åklagare anställas som polisiära förundersökningsledare.

Ett tiotal åklagare kommer att förstärka fyra av landets sju polisregioner, Syd, Väst, Bergslagen och Mitt under minst en sexmånaders period, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Alla får hjälp

Alla polisregioner kommer dessutom att få hjälp av åklagare i de brottsutredningar som leds av polisen. I region Öst kommer bland annat en särskild utredningsgrupp tillsättas med en polisiär förundersökningsledare, cirka sex utredande poliser och en åklagarresurs.

Ska lösa gamla brott

De mest svårlösta brotten visade sig förra året vara bedrägerier som stod för en tredjedel av minskningen i resultatet.

Åklagarnas huvuduppdrag kommer nu bli att arbeta med äldre ärenden. De ska utreda, redovisa och avsluta ärenden som blivit liggande, bland annat bedrägerier, brott i nära relationer, våldtäkter samt vålds- och sexualbrott mot barn.