Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter finsk snöbrist – Alexandersson åker EM i handgjorda spår

Tove Alexandersson är svensk orientering- och skidorienterings starkast lysande stjärna. Strax stundar ett skid–EM i Finland som gäckas av snöbrist. 24–åringen lär därför åka med viss andakt – då hon kommer åka i spår gjorda för hand.

I Imatra, Finland, går årets upplaga av European Ski Orienteering Champonship den 7-12 februari . Fem av sex åkare på seniordamsidan är från Dalarna, med superstjärnan Tove Alexandersson i spetsen. På herrsidan har vi även dalabördige Erik Rost som kommer tävla.

Läs även: Rissveds och Alexandersson kan få Jerringpriset – Ekström utslagen

Dessutom återfinns två moraåkare bland reserverna.

Inför mästerskapet så har den finländska snöbristen varit ett stort problem. Något som lett till att tävlingens stafett och medeldistans kommer att köras på en reservort. De distanser som går på den planerade orten – kommer att göra så i väldigt omsorgsfullt konstruerade spår.

Spåren har nämligen delvis byggts för hand. Något ni kan se utföras i klippet ovan.

– Finländarna är kända för att lägga orienteringstekniskt utmanande banor. Den här typen av skidorientering passar oss bra, även om vi har så bra åkare att de behärskar alla typer av banor, säger Sveriges förbundskapten Frans Wickbom, som också är den som tagit ut båda lagen.

Utöver tankar kring snöbristen och specialspår så är han tämligen övertygad att Sverige har goda medaljchanser i detta mästerskap.

– Vi har inte satt upp något medaljmål specifikt för EM, men klart äratt vi har medaljchans på samtliga distanser för både damer och herrar, avslutar han.

Läs även: Flera Dalaåkare uttagna till mästerskapstrupperna i skidorientering

Damtruppen

Tove Alexandersson, Alfta-Ösa

Hanna Eriksson, Mora

Magdalena Olsson, Mora

Frida Sandberg, Säterbygden

Linda Lindkvist, Jarl (Rättvik)

Evelina Wickbom, Sävast (Boden)

Herrtruppen

Erik Rost, Alfta-Ösa

Martin Hammarberg, Sundsvall

Ulrik Nordberg, Umeå

Markus Lundholm, Renen (Luleå)

Peter Arnesson, Bottnaryd

Erik Blomgren, Umeå

Reserver

Isabel Salén och Linus Rapp (båda från Mora)