Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter DT:s granskning: S i Dalarna vill byta ut Region Dalarnas ledning

 
Krisen på Region Dalarna
Visa alla artiklar

Region Dalarnas ledning har inte längre förtroende. Det konstaterar Socialdemokraterna i länet som nu gått ut med ett pressmeddelande där de konstaterar att det behövs en ny ledning.

Socialdemokraterna i Dalarna, vilka sitter i majoritet i Region Dalarna, har gått ut med ett pressmeddelande om att de anser att Region Dalarna behöver nytt ledarskap.

Detta eftersom de anser att den senaste tidens händelser skapat en situation där ledningens förtroende förbrukats.

LÄS MER: Därför sparkar S ledningen för Region Dalarna – Hultqvist berättar

Efter ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott i Dalarna meddelas det att Tiina Ohlsson, som är Regiondirektör, inte längre omfattas av det förtroende som krävs för att leda verksamheten.

– Det kommer som en fullständig nyhet för mig. Jag har inga kommentarer säger Tiina Ohlsson när SVT Nyheter Dalarna, når henne via telefon.

Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S) kommer, enligt partiet, att lämna sin post som ordförande under den första delen av 2017. Vilket ska ha varit planerat sedan tidigare. En ny ordförande kommer att utses.

DT har utan framgång försökt få tag på Tiina Ohlsson och Leif Nilsson.

LÄS MER: Efter DT:s granskning av Region Dalarna - Moderaterna: "Ledningen kan behöva bytas ut"

Fakta/Region Dalarna

Region Dalarna är ett kommunalförbund med Dalarnas 15 kommuner och Landstinget Dalarna som medlemmar. I ledningen för organisationen sitter samtliga kommunalråd och ledningen för landstinget.

Region Dalarnas intäkter är 45 miljoner per år - överlag medlemsavgifter från Dalarnas kommuner och landstinget. Regionen fördelar också hundratals miljoner per år - då från medel som regeringen riktat eller från EU:s fonder.

Region Dalarna har drygt 80 anställda i 20 olika enheter. Region Dalarna samordnar och effektiviserar det regionala utvecklingsarbetet för att ta tillvara länets möjligheter och främja den regionala utvecklingen inom olika områden som är betydelsefulla för tillväxt och sysselsättning i regionen.

Källa: Region Dalarna

DT:s granskning – detta har hänt:

16/11 DT publicerar en artikel där kritik mot regiondirektör Tiina Ohlsson läggs fram. Huvudkritiken rör en hemlig arbetstidskartläggning av en avdelning som pågått i fem månader, men det finns även kritik bland annat om Ohlssons folkbokföringsort och om att hon attesterat bluffakturor för nästan 100 000 kronor. Ohlsson bemöter kritiken i en artikel i samband med den publiceringen.

17/11 Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson håller med om delar av vad som sagts, men ger sitt stöd till Ohlsson.

14/12 DT avslöjar att Tiina Ohlsson fattat beslut att anlita en av landets mest kända mediekonsulter för krishantering. Priset var 312 500 kronor inklusive moms.

16/12 DT:s politiske redaktör riktar hård kritik mot Tiina Ohlssons köp av krishantering.

18/12 Region Dalarnas ordförande, samt en rad av dess chefer uttalar, i ett svar till Runnberg, sitt stöd för Tiina Ohlsson och pekar ut en enskild medarbetare som påstås driva en vendetta mot henne.

20/12 Den person som pekas ut av ledningen talar ut i DT. Personen har inte namngetts i ledningens öppna brev, men personen säger att den blivit namngiven av Leif Nilsson på ett stort personalmöte på Region Dalarna. Leif Nilsson förnekar detta.

20/12 Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson intervjuas av DT:s reporter. Nilsson frågar i intervjun varifrån denne fått källskyddat material, vilket kan vara olagligt enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Nilsson menar att den person som pekats ut har hotat med att gå till medierna. I intervjun medger Nilsson också att Paul Ronges tjänster varit för dyra. Leif Nilsson menar att han visserligen är en av undertecknarna, men inte står bakom allt i det öppna brev som ledningen skickat ut.

20/12 Flera experter på yttrandefrihet kritiserar Region Dalarnas syn på meddelarfrihet och Leif Nilssons fråga om källskyddat material.

20/12 Ingen av de chefer som undertecknat det öppna brevet vill uttala sig.

21/12 Moderaterna i Region Dalarnas styrelse är kritiska till hanteringen: "Nu har man ställt till det"

22/12 DT avslöjar att krishantering var något som Region Dalarnas upphandlade kommunikationsbyrå redan erbjöd. Rutinerna för upphandling följdes inte när Paul Ronge kontrakterades.

27/12 DT avslöjar att ett beslutsprotokoll upprättades och skrevs under först efter att DT:s reporter efterfrågat det. "Kan vara olagligt", enligt juridisk expertis. Sofia Jarl (C) menar att hon trott att allt var korrekt hanterat.

28/12 Moderaterna i Region Dalarnas styrelse kräver att revisorerna utreder alla turer: "Ledningen kan behöva bytas ut".

29/12 "All den kritik som har förts fram är väl underbyggd" säger en tidigare anställd på Region Dalarna som berättar om att kritik inom organisationen kunde leda till repressalier.

*Texten uppdateras