Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ebba Andersson gick mot guld – tappade allt i sista backen

Ebba Andersson ledde skiathlonen i JVM i nästan hela loppet.
Men i sista backen kunde norskan Marte Johansen gå om och sedan dra ifrån in på stadion.
Andersson fick därmed nöja sig med ett silver, 6,6 sekunder bakom norskan.
– Jag har vunnit ett silver, det är jag nöjd med, säger Sollefteåtjejen till Expressen.

Ebba Andersson var på jakt efter sitt fjärde JVM-guld, något som skulle göra att hon i sådana fall passerar Charlotte Kallas tre guld. Även Stina Nilsson har tre JVM-guld i bagaget.

Och det var inget snack om att Andersson var sugen på ett fjärde guld.

I fredagens skiathlon över 10 kilometer tog Andersson ledningen direkt och var också i ledningen in till skidbytet efter fem kilometer och skuggades närmast av norskan Marte Johansen och Anna Comarella från Italien.

Andersson var dock trea ut från skidbytet efter norskan och italienska, men kunde snabbt täppa till det lilla utrymme som fanns och innan de gick ut från stadion var Andersson uppe i ledningen igen.

Därifrån och framåt var det en kamp mellan Ebba Andersson och Marte Johanesen om förstaplatsen medan Comarella befann sig ett par meter bakom på tredjeplatsen.

Och med guldet från fristilen tidigare i veckan var det en självförtroendefylld Andersson som länge låg längst fram i topp.

Men i den sista stigningen hittade norskan extra krafter och kunde dra ifrån Ebba Andersson och skaffade sig en ledning på flera meter in mot stadion och det var till slut ingen dramatik utan norskan Marte Johansen vann guldet före Andersson med 6,6 sekunders mariginal. Samme Johansen som Andersson alltså slog med 13,8 sekunder på fristilen.

– Det kändes bra under stora delar av loppet. Jag kände mig stark på den klassiska delen och stora delar av skejten. Flera gånger under loppet så fick jag dessutom att jag höll på att få en lucka till de bakom mig, så jag tryckte på. Men sen blev jag alldeles för trött, säger Andersson till Expressen.

Amerikanskan Katherine Ogden tog hand om bronspengen, 3,8 sekunder bakom Andersson.

Falun Borlänges Moa Olsson slutade på en tionde plats, en minut och 48 sekunder efter segrande Johansen, medan Maja Majbäck slutade 33:a.

Läs också: Kallas hyllning till Ebba Andersson: "Jag är verkligen imponerad"

Läs också: Guld-Ebba om stödet från Sollefteåborna: "Uppskattar det väldigt mycket"