Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Duplantis förlorar världsrekordet efter miss: "Blir ett oskyldigt offer för arrangörssjabbel"

Armand Duplantis inledde inomhussäsongen med juniorvärldsrekord.
Nu stryks det på grund av en arrangörsmiss.
– Det finns få saker som man berörs av så mycket som när en aktiv blir ett oskyldigt offer för arrangörssjabbel, säger experten A Lennart Julin till Sportbladet.

Under natten mot fredag i förra veckan säsongsdebuterade Armand Duplantis inomhus i en tävling i Nevada.

En tävling som slutade i succé med nytt juniorvärldsrekord samt svenskt inomhusrekord för seniorer då Duplantis tagit sig över 5,83.

Men nu stryks rekordet på grund av en arrangörsmiss.

Det var polevaultdaily.com som först uppmärksammade missen som arrangörerna stått för då de använt sig av allt för långa sprintar för att hålla upp ribban. Sprintarna, används endast inom den amerikanska high school-idrotten, men togs ur bruk på internationella tävlingar för 15 år sedan.

Trots det användes alltså sprintarna i tävlingen i Nevada.

– Det finns få saker som man berörs av så mycket som när en aktiv blir ett oskyldigt offer för arrangörssjabbel, säger experten A Lennart Julin till Sportbladet.

Enligt Julin hade Duplantis slagit nytt juniorvärldsrekord även om sprintarna varit av det godkända slaget.

– Ja, han snuddade bara vid ribban så den gungade till. Den rörde sig ju inte. Men grejen är ju att han kan ha varit på ribban kraftigare under något tidigare hopp under tävlingen på väg fram till rekordet. Då kanske det hade blivit en rivning där som gjort att... Och så vidare. Hela tävlingen har ju genomförts med felaktiga omständigheter.

Nytt världsrekord för Armand Duplantis efter stavbyte – slog till direkt i säsongsdebuten

Osannolika detaljerna bakom stavbytet som ledde till Duplantis nya rekord

Armand Duplantis prisas under Idrottsgalan